Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2022. augusztus 8. Az év 220. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738772. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Főként Kelet- és Közép-Európában fektetnek be a bécsi cégek -- jól fial a megforgatott pénz

Infovilág
Az Osztrák Nemzeti Bank összesítése szerint 2005 végén 57,5 milliárd euróra rúgtak az osztrák vállalatok külföldi befektetései. Ennek hatvan százaléka – mintegy 34 milliárd euró – bécsi cégektől származott.

Az osztrák fővárosban működő vállalatok külföldi befektetéseinek 42%-a (14,5 milliárd euró) Közép- és Kelet-Európába irányult – javarészt Csehországba (3 mrd. euró), Magyarországra (2,2 mrd. euró), Lengyelországba (2,2 mrd. euró), valamint Szlovákiába (1,5 mrd. euró). Ezzel egyidőben az Európai Unió tizennégy régi tagállamában összesen 8,9 milliárd eurót fektettek be a bécsi cégek. A legtöbbet, négymilliárd eurót Németországban.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bécsi befektetők körében Bulgária és Románia. Tavalyelőtt összesen 700 millió eurót invesztáltak a két országban, amivel az osztrák befektetések összvolumene elérte a 2,1 milliárd eurót. Ezzel – osztrák viszonylatban – Bécs vált a főbefektetővé Romániában és Bulgáriában; az Ausztriából oda érkező tőke négyötöde származik az osztrák fővárosból. Még ennél is szorgalmasabbak a bécsi cégek Oroszország és Ukrajna esetében: az összes osztrák befektetések 85%-át adják.

A pénzügyi szektor mellett elsősorban a távközlési, építőipari, ingatlan, tanácsadó, számítástechnikai valamint vegyipari termékekkel és kőolajjal kereskedő vállalatok igyekeznek megvetni a lábukat Közép- és Kelet-Európában. Az összesen ezerkétszáz, külföldön is érdekeltséggel rendelkező bécsi cég közül 670 a kelet-közép-európai térségben, a Balkánon, valamint orosz területen tevékenykedett.

Külföldi leányvállalataik és részesedéseik révén az osztrák főváros vállalatai 2005-ben összesen hárommilliárd euró bevételhez jutottak. 1995-ben ez az arány még „csak“ 938 millió euró volt. A külföldön szerzett nyereségből 1,46 milliárdot Ausztriában fektettek be.

A legtöbb jövedelmük a szomszédos országokban befektetett tőkéből származott: Csehországban 500 millió, Magyarországon pedig 350 millió eurót fialt a bécsi pénz, ami 17%-os hozam.

A bécsi cégek külföldi leányvállalatai jelenleg 170 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, ami 15%-os növekedés az előző évhez képest.

Címkék