Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2022. július 3. Az év 184. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738736. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar „Európa szivében”

Infovilág
A koncert a 2007–11-re, azaz öt szezonra meghirdetett "Európa szívében" című közép-európai csereprogram része, megvalósulását a Prágai Magyar Kulturális Központ és a Magyar Köztársaság prágai nagykövetsége segíti.

A tervet a Cseh Filharmonikusok főigazgatója, egyben a projekt egyik főszervezője, Václav Riedlbauch mutatta be: „A 2006/07-i szezonnal kezdődő, és a 2010/11-i évaddal végződő sorozatban a Cseh Filharmonikusok, a Szlovák Filharmonikusok, a magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a bécsi Tonkünstler-Orchester és a ljubjanai Szlovén Filharmonikusok vesznek részt. A csereprogram értelmében az együttesek egyrészt vendégül látják partner együtteseiket, illetve két, nem bérletes előadáson fellépnek a partnervárosok mindegyikében. Ebben a koncertszezonban a Cseh Filharmonikusok vendége a magyar Nemzeti Filharmonikusok, majd a Szlovák Filharmonikusok lesznek. A 2008/09-i és a két következő évad cseréiről már folynak a tárgyalások, a terv szerint az időszak végére minden együttes, minden partner-országban fellépne. Ehhez az egyedülálló kezdeményezéshez hasonló szoros és konkrét együttműködésre még nem volt példa ebben a régióban.”

Az est első felében Dohnányi Ernő öt tételből álló, késő romantikus jellegű, zenekari szvitje, a Szimfonikus percek op. 36. szólal meg. Ezt Szergej Rahmanyinov: Nyolc dal című műve követi – Kocsis Zoltán átiratában. A koncert második felében Bartók Béla: Concerto című műve hangzik fel. Vezényel Kocsis Zoltán. Közreműködik: a tavaly Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett tenor, Fekete Attila.

A NFZ 2007 áprilisában következő állomására, Pozsonyba utazik, majd májusban a Szlovák Filharmonikusokat fogadja a Művészetek Palotájában a csereprogram keretében.

Címkék