Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2023. december 3. Az év 337. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739254. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Együttműködik a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács és az oktatási tárca

Infovilág

2008 tavaszán az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a vezető internetszolgáltató vállalkozások, valamint a hírközlési civil szervezetek részvételével párbeszéd kezdődött a vállalkozások társadalmi felelősségvállalása jegyében a kultúra támogatása alternatíváinak kidolgozása, a kultúrához való hozzáférés támogatása és fejlesztése végett.

„Tanulságos és sikeres volt a tárgyalássorozat, a résztvevők végig konstruktívak voltak. Miután a szolgáltatók nyilvánvalóvá tették, hogy a készek a nemzeti kultúra támogatására, már csak a pontos formát kellet megtalálni hozzá” – mondta a tárgyalásokról Hiller István.

A párbeszéd eredményeként a közreműködők közösen fogalmazták meg a most aláírt szándéknyilatkozatot, amelyben kifejezik készségüket arra, hogy aktív szerepet vállaljaknak az említett célok megvalósításában. A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) a legutóbbi közgyűlésén tárgyalt, szavazott és döntött az aláírásról.A további együttműködési szerződésekhez keretet adó szándéknyilatkozatot a kormányzati oldalról az oktatási és kulturális miniszter, az internetszolgáltatók és civil szervezetek részéről a HÉT – az 1300–1400 milliárd forintos piacot képviselő érdekvédelmi civilszervezet – új elnöke, Bölcskei Imre írta alá.

A nyáron a tárca minden szolgáltatóval egyenként tárgyal tovább az együttműködések konkrét formájáról és tartalmáról, így jó esélye van annak, hogy a megállapodásokat már a Parlament őszi ülésszaka előtt meg lehet kötni. A miniszter kijelentése szerint ezek a támogatások az Nemzeti Kulturális Alapnak hoznak majd bevételt és egyes kulturális tervek támogatására adnak lehetőséget. A tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a támogatási szerződések megszületése egyúttal azt is jelenti, hogy nem terhelik kulturális járulékkal ezt a szférát.

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács tagjai a többi között: Antenna Hungária Zrt., Ericsson Magyarország Kft., GTS-Datanet Távközlési Kft., Invitel Távközlési Zrt., Magyar Posta Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, Pannon GSM Zrt., UPC Magyarország Kft., Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.

Címkék