Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. szeptember 21. Az év 264. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739181. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A SciamuS csak tudja: olcsóbb lehet külföldről sms-t küldeni

A SciamuS csak tudja: olcsóbb lehet külföldről sms-t küldeni
Infovilág

Az Európai Parlament által elfogadott rendelet maximálja az unión belül fogadott és kezdeményezett hívások kis- és nagykereskedelmi díját is. Sajnos, a magyar szolgáltatók mindegyike egységesen a legmagasabb díjat használja, így valódi verseny nem alakult és alakul ki a kisfogyasztói piacon. A SciamuS (önmeghatározása szerint) Magyarország vezető távközlési tanácsadó cégének tapasztalatai alapján azonban a nagy ügyfeleknek a szolgáltatók hajlandók kedvezményeket adni, így kellő alku után akár 10%-os kedvezmény is elérhető.

A rendelet szabályozza továbbá az unión belüli sms roaming-díjainak kis- és nagykereskedelmi maximált árát is. A nagykereskedelmi ár maximuma a rendelet értelmében 4 eurocent, ami kevesebb, mint 11 forint. A hazai gyakorlatban a szolgáltatók egymást közt a belföldi sms-ekért 14,40 Ft-t számláznak. Az új rendelettel az a helyzet állt elő, hogy az EU-n belül, de külföldről küldött sms olcsóbb lehet, mint az itthon küldött. Ha a szolgáltatók nem csökkentik az áraikat, akkor a nagy sms-forgalmat lebonyolító ügyfelek (pl. bankok) számára reális alternatíva lehet külföldi szolgáltatón keresztül indítani a belföldi sms-eket. Egyébként egyes kisfogyasztói csomagok esetében is előfordulhat, hogy olcsóbb külföldről sms-ezni, mint itthon.

A mobil adatroaming kapcsán a rendelet kizárólag a nagykereskedelmi árakat szabályozza. Így a magyar szolgáltatók kiskereskedelmi áraira nincs előírás, aminek hatására az árak változatlanok maradtak, illetve egyikük (a T-Mobile) emelte azt. További fontos változás az unión belüli, de külföldön kezdeményezett adatforgalommal kapcsolatban az elszámolási egység, amely 1 kByte-ra változott. Ez azoknak kedvez, akiknél a tranzakciók száma magas, de a forgalom mértéke igen alacsony, ilyenek például a logisztikai cégek gépjármű-követési rendszerei. Más nagy fogyasztók is tudnak profitálni az új helyzetből, főleg hosszútávon.

Bedő Erik, a SciamuS tanácsadója elmondta: „A rendelet jó irányba viszi a piacot, még akkor is, ha sok tennivaló lenne ezt követően is. A SciamuS ügyfelei a legkülönfélébb üzleti ágazatokban működnek, van, akinek kedvez a rendelet, van, akinek kevésbé. Mivel a rendelet az európai roamingra vonatkozik, azoknak előrelépés, akik sokat kereskednek az EU-n belül. Sajnálatos, azonban, hogy a szolgáltatók maguktól nem keresik a rugalmas, ügyfélbarát megoldásokat, ehhez európai uniós szabályok kellenek. Mivel azonban az adatroaming tekintetében nem történt haladás, így a hazai szolgáltatók sem változtatnak, és ez továbbra is gátja a valódi fejlődésnek, fejlesztésnek.”

Címkék