Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2022. október 2. Az év 275. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738827. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bioetanolos motorok készülnek Győrött

Bioetanolos motorok készülnek Győrött
Infovilág

A bioetanolos motorok sorozatgyártását a már meglévő, négyhengeres Global Engine motorok gyártósorába integrálták. A műszaki átalakítások közel 30 millió forintos beruházással jártak. „Fontos, hatékony és gazdaságos motorral bővítettük a termékkínálatunkat. Ez az erőforrás újabb jelzése annak, hogy következetesen törekszünk a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Újszerű és egyben takarékos termékekkel a jövőben is hozzájárulunk az egész jármű energiamérlegének a javításához” – mondta Achim Heinfling, az Audi Hungaria Motor Kft. termelésért felelős igazgatója.

A váltható üzemanyag több technikai változtatást tett szükségessé. Az E85 jelzésű bioetanol–benzin-elegy egyik kémiai tulajdonsága ugyanis az erős korrodáló hatása. A bázismotort már e tulajdonság figyelembevételével alakították ki, így sem az üzemanyag-rendszert, sem a tömítéseket nem kellett átalakítani. A 2.0 TFSI bioetanolos motor hengerfuratainak kialakítását – a négyhengeres motorcsaládban elsőként – lézeres megmunkálással végzik.

Az Audi koncepciójának előnye, hogy az erőforrás maximálisan 85 százalékos etanoltartalomig a benzin bioalkohol-tartalmának bármely koncentrációját fel tudja dolgozni anélkül, hogy a menettulajdonságokban és teljesítményben észrevehető eltérés jelentkeznék. A bioetanol regeneratív alkotóelemeinek magas hányadának köszönhetően ennél az üzemenyagnál a jármű CO2-mérlege 75%-kal alacsonyabb a hagyományos üzemanyagú használatnál elért értéknél.

Az E85-ös üzemanyaggal a modern négyhengeres motor az Audi A4 limuzinban 100 km-en 9 litert fogyaszt (A4 Avant 9,2 l/100 km), szuper benzinből pedig 6,4 litert (A4 Avant 6,6 liter). Az etanol, mint fosszilis üzemanyag, árának adótartalma lényegesen alacsonyabb a hagyományos üzemanyagokénál, így a jármű fenntartási költsége ezáltal is csökken.

Címkék