Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 9. Az év 40. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738957. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Műkincsrablási hullámmal búcsúzott az óév – meglovasított kóristák

Műkincsrablási hullámmal búcsúzott az óév – meglovasított kóristák
Infovilág

Az elrabolt festmény: A kóristák.Műkincsrablási hullámmal búcsúzott az óév Franciaországban. A marseille-i Cantini-múzeum őre szilveszter napján fedezte föl, hogy eltűnt a francia impresszionisták nagy alakjának számító Edgar Degas A kóristák (Les choristes) című alkotása. A 30 millió euróra értékelt képet a párizsi Musée d’Orsay adta kölcsön; a kiállítás a kikötőváros kellős közepén tavaly október 6-án nyílt meg, és az új esztendő első vasárnapján, január 3-án zárult. A tárlatot február elejére az olaszországi Roveretóba, júniusra pedig a kanadai Torontóba várják. A bűncselekmény elkövetésével kezdetben az eltűnést jelentő őrt gyanúsították, de kihallgatása után bizonyítékok hiányában már másnap szabadon engedték.

Ugyancsak az év utolsó napján betörtek egy dél-franciaországi magángyűjtő otthonába is, s miközben a tulajdonos Svédországban üdült, mintegy egymillió euró összértékben csaknem 30 Picasso- és Rousseau-festményt tulajdonítottak el.

A szakértők megegyeznek abban, hogy a műkincsrablásnál csak a kábítószer- és az emberkereskedelem jövedelmezőbb. Évente körülbelül 4,2 milliárd euró értékben lopnak el műtárgyakat – alapvetően Itáliában és Franciaországban –, és csak a töredékük kerül elő ismét. Ha mindezt „napi teljesítményre” számítjuk át, az évente több mint 8 ezer eltulajdonított alkotás körülbelül 11 millió euróra rúg.

Minden idők legnagyobb rablását 2008 februárjában követték el: a zürichi Bührle-gyűjteményből vitték el Cézanne, Degas, Monet és Van Gogh alkotásait; a négy festmény összértékét 112 millió euróra becsülik.

A marseille-i Cantini-múzeum.A legtöbb bűncselekmény (43 százalék) a magánszemélyeket érinti. Esetükben jobbára olyan műtárgyakról van szó, amelyeket általában rosszul vagy egyáltalán nem dokumentáltak, s mert csak ritkán van közöttük valamely nagy mester alkotása, könnyű túladni rajtuk. Az áldozatok következő nagy csoportját (14 százalék) a galériák teszik ki; a többiek sorába tartoznak a múzeumok, a templomok és a temetők.

A legtöbb rablás Olaszországban történik (évente 27 ezer, azaz napi 74 tárgy); a rangsorban Franciaország (6 ezer/16) és Németország (1165/6), továbbá Lengyel- és Oroszország következik. A rablók kedvencei a festmények és szobrok, mindenekelőtt a vallási tárgyúak. A „legkedveltebb” művészek listáját Picasso vezeti 741 elrabolt alkotással, sorrendben őt követi Karel Appel holland absztrakt expresszionista festő és szobrász, Joan Miró, Marc Chagall, Salvador Dalí, Albrecht Dürer, valamint Andy Warhol.

Címkék