Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2022. augusztus 14. Az év 226. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738778. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Robbanásveszélyes kakaópor

Robbanásveszélyes kakaópor
Infovilág

Csoki csoki hátán.Kakaópor: csaknem aranyáron.Európában az emberek átlagban fejenként és évente mintegy kilenc kilogramm csokoládét fogyasztanak el. (Az általunk ismert táblás csokoládé egyébként fiatalnak számít: a 19. század elején terjedt el a világban.) Mondhatni: a csokoládéevés szenvedély, és ez minden esztendőben milliárdos nyereségeket hoz az édességgyárak konyhájára.

A táblás finomság most árrobbanás előtt áll. A gyártók a kakaóval spekuláló kereskedőket okolják, akik egyszerűen monopolyt játszanak a legfontosabb alkotóelemmel. A bankok az olaj és az arany helyett újabban világszerte kakaóba fektetik pénzüket. Ennek nyomán a tonnánkénti ár 2007 óta csaknem megkétszereződött, és 2500 eurón állva a múlt három évtized legmagasabb szintjét érte el.

Elefántcsontparton gyermekkorú rabszolgákkal végeztetik el a munka nehezét.Nyersanyagból pedig nem lesz hiány 2010-ben sem. A világ legnagyobb kakaóültetvényei Elefántcsontparton találhatók, onnan származik a világimport négyötöde. Becslések szerint az idén 1,4 millió tonna kakaóbabtermés várható. A spekulánsok extranyereségét növeli, hogy a szegény afrikai országban rabszolgákkal dolgoztatnak, az ő munkájukból származó alacsony bevételnek is a zöme korrupt hivatalnokokhoz vagy éppen lázadókhoz kerül. Ez pedig kivívta a „fair trade”, azaz a tisztességes kereskedelem híveinek a haragját, akik világméretű bojkott terveit dédelgetik.

Címkék