Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. november 29. Az év 333. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739250. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Biztonság és költségcsökkentés asztalunk virtualizálásával

Biztonság és költségcsökkentés asztalunk virtualizálásával
Infovilág

„Mit jelent pontosan: asztali számítógépes környezet?” Klasszikus értelemben és dióhéjban azt, hogy leülünk a számítógép elé, belépve pedig elénk tárul az operációs rendszer asztali felülete. Ez a múlt, hiszen legtöbbször végfelhasználói felületeket használunk (például egyetemeken az internethasználat, bizonyos munkahelyeken a személyes pc-k). Ezeket adott alkalmazásokból, dokumentumokból és konfigurációs adatokból álló személyre szabott profilok határozzák meg. A másik tény, hogy asztali számítógépek száma is egyre csökken: a noteszgépek, okostelefonok, cserélhető adathordozók és egyéb mobil eszközöké egyúttal folyamatosan nő. Ezek pedig olyan felhasználói környezetet kívánnak, melyet bárhol, bármikor használhatnak.

Ezzel párhuzamosan a vállalatok IT-részlegeire is intenzíven nehezedik a költségcsökkentés és termelékenységnövelés, valamint a fokozódó biztonsági és adatvédelmi követelményeknek megfelelés terhe. A fő kérdés, hogy miként lehetséges egyidejűleg teljesíteni a rugalmasság, a használói követelmények, a mobilitás, az informatikai biztonság és az ellenőrzés/felügyelhetőség kritériumait?

A fentebb említettekre ad választ és kínál megoldást (no, meg technológiát) az asztal-virtualizálás. Hogyan? A hagyományos, asztali környezet esetén az operációs rendszer, a használói adatok és alkalmazások adott hardverhez vannak kötve. Magyarán: kell merevlemez, monitor, billentyűzet, egér stb. ahhoz, hogy működhessen. A virtualizálás ezen elemeket különböző rétegekre választja szét, lehetővé téve az informatikusok számára, hogy egymástól függetlenül telepítsék, frissítsék, módosítsák őket, ezáltal javítva a válaszidőt, és növelve a rugalmasságot. A végfelhasználók azért kedvelik ezt a megoldást, mert a személyre szabott környezethez különféle elérési pontokról és eszközökről férhetnek hozzá (irodából, utazás alatt, otthonról). E virtuális gépek esetén nincs gond a megosztott alkalmazáshasználattal, eltűnnek a kompatibilitási problémák. Ellenben – habár elkülönülnek egymástól – operációs rendszerük és alkalmazáskészletük ugyanúgy kezelhető és telepíthető, mint a hagyományos gépeknél.

A cég a VMware View 4 terméke segítségével az adatközpontokból szolgáltat egymástól különválasztott virtuális pc-ket, mindegyiket saját operációs rendszerrel, egyéni használói konfigurációkkal és alkalmazásokkal. „Egységes megoldásként a kliensgépeket is virtualizálja, és ezzel lehetővé teszi a decentralizált használók központotsított kezelését” – jelentette ki Mark Bowker, az Enterprise Strategy Group elemzője.

Mindezt három alaptechnológia kombinálásával éri el. Egyrészt a Virtuális Asztaligép Infrastruktúra (VDI) révén: a View 4 az adatközpontban hoz létre virtuális gépeket a VMware ESX hipervizor, a központi kezelés és a gyors elérést biztosító vCenter Server, valamint a hardverfüggetlen, biztonsági mentéseket kezelő alkalmazások ötvözésével. Másrészt image-management és fejlett operációs rendszer használatával: linked klónokat tud létrehozni az operációsrendszer képről, megkönnyítve a szerviz- és fejlesztési feladatokat. Ezzel akár 90%-kal csökkenthető a gépek tárkapacitás-igénye, egyúttal az előkészítési idő is nagymértékben redukálható. Harmadrészt pedig az Agent nélküli alkalmazás-virtualizálást használja, melynek segítségével bármely alkalmazás bármely verziója ütközések nélkül futtatható egyetlen operációs rendszeren. Mindez úgy válik lehetségessé, hogy elszigeteli a konfigurációs adatokat és alkalmazásokat az őket futtató operációs rendszertől.

Egyebek között a NEC Corporation és a Kindred Healthcare is ily módon központosította informatikai rendszerét. Előbbi erősítve az adatainak a védelmét és javítva a vész-helyreállítási, távolról kapcsolódási lehetőségeit, az utóbbi a betegágyak mellé mobilis munkaállomásokat alakított ki, csökkentve az egy ágyra jutó állomások számát, és egyúttal átláthatóbbá tette a betegbiztosítások áttekinthetőségét is.

A jövőre tekintve a VMware célul tűzte ki, hogy más gyártókkal együttműködve, lehetővé tegye a virtualizált alkalmazások gond nélkül elérését bármely eszközről. Ennek első mérföldköve a Mobile Virtualization Platform, ami megteremti a virtualizációt mobiltelefonokra.

Címkék