Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2023. december 4. Az év 338. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739255. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mundruczó filmje Cannes-ban versenyez: Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv

Mundruczó filmje Cannes-ban versenyez: Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv
Infovilág

Az alkotók el akartak szakadni a nemzetközileg nagy sikerrel játszott színházi előadás referenciájától, mivel a végtermék hangvétele és stílusa nagyban eltér az előadástól, mégha gondolatiságában ugyanúgy vissza nyúlik is Mary Shelley regényéhez. A film különlegessége, hogy Mundruczó Kornél maga alakítja az egyik főszerepet Monori Lili, Frecska Rudolf és Csíkos Kitty társaságában.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült Szelíd teremtést magyar–német–osztrák koprodukcióban a Proton Cinema gyártotta. A hazai partnerek a Filmpartners, a Laokoon Film és az RTL Klub voltak, a filmet az Nemzeti Kulturális Alap is támogatta. A Szelíd teremtés nemzetközi forgalmazója ezúttal is a párizsi székhelyű Coproduction Office; a szervezet forgalmazta a világban az előző Mundruczó-filmeket, Magyarországon a Szuez Film mutatja be szeptemberben.

Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv

Mary Shelley «Frankenstein vagy a modern Prométheusz» című világhírű klasszikus gótikus regénye nyomán a film a teremtő ember és teremtménye története. A szeretet után sóvárgó, mégis kitaszított ember mítosza éled újra apa és fiú találkozásában. Egy talán jobb napokat látott bérházban egy rendező készül filmje megvalósítására. Az intézetből szökött kamaszfiú anyját keresve szinte véletlenül kerül a filmforgatás színészválogatásába. A drámai események sora ott kezdődik, amikor a válogatás közben a fiút naivsága, és egyenes tisztasága hirtelen olyan cselekvésekre ragadtatja, ami halálos balesethez vezet. A rendezővel még sosem történt semmi, ami akaratán kívül állt volna. Megérzi, hogy a fiú személyében egy nagyobb erővel találkozott. Amikor rájön, hogy a különös és szelíd gyerek az ő fia, aki sok évvel ezelőtt hívatlanul jött e világra, arra kényszerül, hogy egy kiszámíthatatlan és veszélyes úton induljon el. Találkozásuk talán más körülmények között esély lenne az újrakezdésre.

A film a szeretet felelősségéről, és a teremtő ember istenkísértő gőgjéről szól. Meglátni magunkat egy másik lényben, és túllépni akaratunk, érdekeink korlátain, szembenézni teremtésünk súlyával. Ez a tétje apa és fiú történetének. 

Rendező: Mundruczó Kornél, Forgatókönyv: Bíró Yvette, Mundruczó Kornél.
Fényképezte: Erdély Mátyás, Vágó: Jancsó Dávid, Látvány: Ágh Márton, Jelmez: Breckl János, Hang: Balázs Gábor, Zene: Philipp E. Kümpel, Andreas Moisa, Kurtág György, Mozart. Szereplők: Frecska Rudolf, Csíkos Kitty, Mundruczó Kornél, Monori Lili, Székely B. Miklós.Gyártásvezető: Sós Judit, Gyártó: Proton Cinema, Essential Filmproduktion, KGP Gabriele Kranzelbinder Production, Filmpartners, Koproducer: Laokoon Film, RTL Klub, producer: Petrányi Viktória, Susanne Marian, Philippe Bober, Kovács Gábor, Gabriele Kranzelbinder, társproducer: Pataki Ági, Sipos Gábor, Rajna Gábor.

Mundruczó Kornél Afta (2001) című rövidfilmjével és Szép napok (2002) című játékfilmjével robbant be a filmvilágba, utóbbiért a locarnói nemzetközi filmfesztiválon Ezüst Leopárd díjat nyert. Mundruczó először 2003-ban szerepelt Cannes-ban A 78-as Szent Johannája  című rövidfilmjével, majd a fesztivál fiatal tehetségeket támogató „Résidence” programjába kapott meghívást. Következő alkotását, a Kis Apokrif No. 2-t a cannes-i fesztivál rendezői vizsgafilmeket bemutató „Cinéfondation” szekciója hívta meg – Magyarországról elsőként – 2004-ben. A következő Mundruczó-film, a Johanna világpremierje az 58. cannes-i filmfesztivál „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű hivatalos programjában volt, 2008-ban a Delta már a versenyprogramban mutatkozott be és elnyerte a nagyvilág filmkritikusait tömörítő FIPRESCI fődíját. A Delta francia, lengyel, belga, holland, angol, spanyol svájci és norvég mozik után áprilisban New Yorkban is megjelent moziforgalmazásban.

Az idei cannes-i filmfesztivál programja azt jelzi, hogy a magyar film ismét bejutott a filmvilág élvonalába. A versenyprogram mellett rangot adó olyan szekciókba hívtak meg magyar alkotásokat, mint az „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet), ahol Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjének lesz a világpremierje. Szimler Bálint szemledíjas Itt vagyok című rövidfilmjét a filmművészeti egyetemek legjobbjait felvonultató „Cinéfondation” szekció mutatja be. A filmtervek fejlesztésére létrehozott „L’Atelier” válogatásába pedig Ujj-Mészáros Károlyt Liza, a rókatündér című filmtervével hívták meg a francia szervezők.

Címkék