Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. december 7. Az év 341. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738893. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején! – vészhelyzetben egy 11 tagú család

Kopogjon be a szomszédba, ne csak az ünnepek idején! – vészhelyzetben egy 11 tagú család
Infovilág

Ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot a fagyos időszakban nem látja napokig, kopogjon be hozzá, bizonyosodjék meg arról, hogy nincsen probléma. Ha már úgyis főzött teát vagy egy lábas ételt, vigyen neki is – pusztán odafigyelésből, annak, akiről tudja, hogy lehet, teljesen egyedül van, nincs mit ennie. 


A Mátrix Közhasznú Alapítvány az advent idején ötezernél több egyedülálló és család részére osztott ki ruhát, cipőt, élelmiszert. Ha csak minden tízedik tehetősebb család vagy személy segít egy-egy rászorulót, már fagyástól vagy éhezéstől menekülhet meg minden veszélyeztetett.

Együtt csodákra vagyunk képesek, egy kis figyelem életet menthet a zord hidegben. Világunkat mi magunk alakítjuk, szükség van a segítő összefogásra.

A szegedi központú Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Centerke Adományozó Központ egész évben segíti a rászoruló lakosságot. Télen folyamatos takaróosztással az utcán és a fűtetlen lakásokban élők válságos körülményei javíthatók. Még egy réteg takaró vagy vastag ruha védhet a kihűlés, a fagyás ellen.

X X X

Az új év első napjaiban fagyhalál-veszélynek kitett vidéki és budapesti családoktól kapott vészjelzést a Magyar Szociális Fórum (MSZF). Sürgős segítséget kértek az emberjogi társadalmi mozgalomtól, nehogy megfagyjanak – tudatta ma az MSZF.

Kovács Attiláné Farkas Erika Süttőről írta, hogy szombatra virradóra kidobott rongyokkal, lomtalanításból hazavitt négy ajtókerettel próbált befűteni, emellett még négy székét is föl kellett aprítania, nehogy megfagyjon 13 napos unokája.

A csecsemőn kívül vele egy háztartásban él 8 és 14 éves lánya, továbbá egyéves, kétéves és négyéves unokája. Menye a negyedik gyermekével áldott állapotban van.

Ünnepek előtt segítséget kért ugyan a polgármesteri hivataltól, de elutasították. Évekkel ezelőtt, 2013-ban is csak a katasztrófavédelem közbenjárására kaptak tüzelőt, és engedélyezték nekik, hogy összeszedhessék az árvízben Dunából kisodort fákat.

A közös háztartásban öt felnőtt és hat gyermek él, jövedelemmel csak az asszony két fia rendelkezik. A háztartásban élők összjövedelme 269 300, tehát személyenként 24 518 forint.

A Magyar Szociális Fórum ma üzenetben kérte Czermann János süttői polgármestertől, hogy sürgősen intézkedjék a vészhelyzetbe jutott népes család tüzelővel ellátására.

A süttői család elérhetősége iránt az MSZF telefonszámán (+36 30 592 73 71) érdeklődhetnek azok, akik segíteni szeretnének. 

Címkék