Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 9. Az év 40. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738957. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A magyar kerítés nem megoldás – szolidaritást, összefogást az EU-n belül

A magyar kerítés nem megoldás – szolidaritást, összefogást az EU-n belül
Infovilág

A magyaroknál lopakodva ment végbe a folyamat, a lengyeleknél rekordidő alatt zajlik az átalakítás. Ha az unió ezt tudomásul veszi, akkor értékközösségként búcsút inthet – figyelmeztet joggal a luxemburgi külügyminiszter, a 28-ak előző soros elnöke. Az EU azonban habozik, mert még élénken emlékszik az Ausztria elleni szankciók kudarcára. Pedig nem nézheti tétlenül a történteket. Ha Varsó továbbra is figyelmen kívül hagyja a bírálatokat, igenis élni kell Asselborm javaslatával és meg kell vonni Lengyelország szavazati jogát. És be lehet fagyasztani a pénzügyi támogatásokat is.

Brüsszelnek 2016-ban el kell döntenie, hogy fenn akar-e maradni az értékek és a szolidaritás közösségeként – vonja le a következtetést a kommentár szerzője, Alexandra Föderl-Schmid. Vonatkozik ez a menekültek befogadására is. Aki nem kér belőle, az nem élvezhet egyenlő jogokat a döntéseknél, illetve a pénzek elosztásánál. Az is elképzelhető, hogy újjáalakuljon az EU, benne mag-Európával. Ha valaki csak korlátozott együttműködésre hajlandó, az következésképpen kevesebb jogot élvezhet. Utána már nem lehetne kicsemegézni a jót. Minden állam maga dönthet. Az idén az uniónak foglalkoznia kell a saját válságával és szerkezetével is.  

A kisebbik osztrák kormánypárt vezetője úgy gondolja, hogy Orbán Viktor hiába épít kerítést Magyarország körül, azzal még nem oldotta meg a gondot – írja a Kurier. Lehet, hogy a maga szempontjából boldogul, de példáját nem követheti minden ország, mert abba belerokkan az unió.

Mittellehner, aki a konzervatívok képviselője, épp ezért sürgeti az EU-n belül a szolidaritást, az összefogást. A politikus a lap kérésére vitára ült össze a szélsőséges Szabadságpárt vezérével, aki viszont úgy ítéli meg, hogy egész Európát veszélyezteti a német kancellár nyitotthatárok-irányvonala, a tömeges bevándorlás. Azzal szemben nemcsak Orbán áll, hanem Szlovákia, Anglia, Lengyelország, sőt most már Svédország is.

Strache szerint ők mindannyian joggal vallják, hogy meg kell erősíteni az Európa-erődöt, különben szemtanúi leszünk az iszlamizálódás új honfoglalásának. Utóbbi megjegyzésre Mittellehner úgy reagált, hogy tavaly 80–90 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, ez a lakosság 1%-a, ennyi embert be tudnak fogadni. Csak nem szabad megengedni, hogy párhuzamos társadalom alakuljon ki.

Azt különben Strache is elfogadja, hogy nem kell körbekeríteni Ausztriát, határzárra csak ott van szükség, ahol az lehetséges és van értelme. De emellett őrizni kell a határokat, ahogy azt a magyarok és az izraeliek is csinálják. Arról nem beszélve, hogy a magyar akadály húszszor olcsóbban épült meg, mint az osztrák.

A Néppárt első embere erre úgy válaszolt, hogy minél összetettebbek a problémák, a polgárok annál inkább vágynak egyszerű megoldásokra és a bezárkózásra. Csakhogy Marine Le Pennek és a többieknek nincs épkézláb ötletük és erre egy nap a tömegek is rájönnek majd. Strache szerint ugyanakkor a recept az, hogy aki nem tartozik ide, az maradjon kívül. Mert mint kifejtette: Ausztria saját maga tehet róla, ha 170 bevándorolt polgára a társadalom többi részétől elkülönülve nő fel és ennek következményeként az „iszlám állam” oldalán harcol, terrorista lesz, embereket fejez le.

Címkék