Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. december 7. Az év 341. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738893. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Cégvilág: a tavalyi legrosszabbnál csak jobb jöhet

Cégvilág: a tavalyi legrosszabbnál csak jobb jöhet
Infovilág

Hazánkban tavaly 50 841 vállalkozás szűnt meg, amivel a véget ért esztendő messze lekörözött minden eddigit a fekete krónikában. Az addig legrosszabbként ismert évben, 2014-ben 41 069 vállalkozást töröltek a cégbíróságok, tavaly csaknem negyedével többet. „A múlt évre valószínűleg úgy fogunk emlékezni, mint az évtized nagytakarítására, amikor az esztendők óta tartó konszolidációs folyamat legintenzívebb szakaszán sikerült túljutni a hazai cégvilágnak” – mondja a negatív rekordról Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója

A jogalkotók konszolidációs törekvései leginkább a cégbíróság által kezdeményezett kényszertörlési eljárások számának alakulásában érhetők tetten. E lehetőséggel 2013 tavasza óta él gyakran a hatóság: a kezdeti havi néhány száz kényszertörlés 2014 végére havi 4-5 ezerre kúszott fel. A tavalyi második félévben már csak 1500–2500 új eljárást kezdődött. A cégtörlések nagy számának azonban nem kizárólag technikai hatások az oka: hozzájárult a gazdasági helyzet és a gyatra üzleti etika is. A jogi kiskapuk kínálta visszaélések, a gyenge tőkeellátottság, az ingadozó kereslet és a gyorsan változó gazdasági környezet sem kedvez a hazai cégeknek, bár kétségtelen hogy van némi fejlődés...

A szakember óvatos derűlátását erősíti a pórul járt beszállítók és más hitelezők által indított felszámolási eljárások számának alakulása is. Tavalyelőtt negyedévenként több mint négyezer ilyen eljárást tett közzé a cégbíróság, az új eljárások száma azonban látványosan megcsappant 2015-ben, s a felszámolási ráta a tavalyi második félévre gyakorlatilag megfeleződött, annak bizonyságául, hogy a cégtörléseken belül jelenleg a technikai hatások dominálnak a gazdasági folyamatokkal szemben.

Az Opten igazgatója szerint a cégbíróság munkája nyomán az eddiginél jóval kevesebb, ugyanakkor jobb likviditású és aktívabb cég várja, hogy 2016-ban lendületbe jöjjön a gazdaság. Ennek feltételei szerinte adottak, mert a cégvilág zömét adó kisebb szolgáltató és termelő vállalatok rendkívül érzékenyek a lakossági fogyasztás változásaira és a fogyasztói bizalomra, ami – mint a mögöttünk álló karácsonyi bevásárlási szezon is mutatja – fellendülőben van. A szakember úgy véli, hogy a fellendülés haszonélvezői a kereskedők, a vendéglátás, az idegenforgalom és a többi szolgáltató szektor lehetnek; ezekben a gazdasági ágakban hagyományosan sok vállalkozás tevékenykedik. Ráadásul éppen ezekben az ágazatokban volt a legerősebb a cégbíróság által végrehajtott nagytakarítás, itt csökkent a nemfizetések és a lánctartozások száma, illetve gazdaságtorzító ereje.

„Külön figyelmet érdemel az építőipar, ahol a 2013-ban indított nagy beruházások ellenére rendkívül sok vállalkozás szűnt meg a múlt években, mert a kisebb társaságok kevésbé részesedtek a központi infrastruktúra-fejlesztések generálta munkákból” – hívja föl a figyelmet az Opten igazgatója. A szektor lakásépítésben és -felújításban érdekelt cégei azonban már abból is hasznot húzhattak, hogy tavaly a lakáspiac bizonyos területein látványos fellendülés volt tapasztalható. Ha az év végén bejelentett új támogatási formák beérnek, ennél is több munka juthat az ágazat kisebb szereplőinek, amelyek 2008, azaz a válság első éve óta várnak erre.

A cégalapítási kedv 2014 eleje óta meglepő stabilitást mutat. Negyedévről negyedévre mintegy 6500 új vállalkozást jegyez be a cégbíróság, a legutóbbi három hónap azonban mintha ebben is kedvező változással kecsegtetne. A tavalyi utolsó évnegyedben több mint 7000 új társaságot alapítottak – ez a legtöbb 2014 eleje óta. „A cégalapítások száma várhatóan stabilizálódik 2016-ban és következő években. A kiegyenlítődés által redukált alapítási számokat ellensúlyozni fogja a lassan magához térő gazdaság” – véli az Opten igazgatója.

Tavaly 25 ezer céget alapítottak, 51 ezret töröltek. Ez azt is jelenti, hogy a múlt év nemcsak törlési rekordot hozott, hanem a cégek számának csökkenése is csúcsot döntött. Az esztendő végére megmaradt 560 ezer cégből mintegy 60 ezer már most is megszüntetésre irányuló eljárás alatt áll, így a rendben működő cégek száma rövidesen 500 ezer alá csökken.

Az idén még egy fontos hatással kell számolni: a 2014-ben érvénybe lépett új Ptk. jegyzett tőkére vonatkozó követelményeinek március 15-ig kell eleget tenniük a kft.-knek. Az új feltételeknek a cégek egy része várhatóan nem tud – vagy nem akar – majd megfelelni, így 2016 első felében látványosan nőhet az átalakuló vagy végelszámolással megszűnő vállalkozások száma, a második félévtől pedig a feltételeknek nem megfelelő társaságok hatósági kényszertörlései fogják rontani a megszűnési arányt.

E hatások eredőjeként az Opten becslése szerint az idén is 45 ezernél több cégtörlés és mintegy 25 ezer cégalapítás várható.

Címkék