Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 2. Az év 33. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738950. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Világválság nyereséggel – avagy: A nagy dobás

Világválság nyereséggel – avagy: A nagy dobás
Infovilág

Tele vagyok bizodalommal, optimizmussal, hogy végre megértem a világválság eredőjét, éveken át hitegettek, hogy egyszer majd közérthetően elmondják. Nem sikerült, talán bennem a baj. Nekem a nagy dobás még mindig szegedi emlék, Kisbojtár vendéglő, nagyszerű konyhával, találékony tulajdonossal. Lajos főnök a számlával mindig egy poharat és 3 dobókockát küldetett a vendégnek. Az egyszer próbálkozhatott, ha három hatost dobott, nem kellett fizetnie. Sokan jártak a Kisbojtárba, de évek alatt csak két ember mondta, hogy neki megvolt a 18.

Nekem, most sincs. Pedig pártunk és kormányunk már megpuhított, néhány unikum után már én is tudom utálni a bankárokat, irigyelni a szerencséseket, de ez a film nem az érzelmekről, sokkal inkább az értelemről akar szólni. Mit csináljak?

Az ingatlanhitelezés konstrukciója csak akkor köt le, amikor egy sztriptíz-táncosnő mesél róla. Riszálva. Pedig jobb sorsra érdemes ez a film, öt Oscar-jelöléssel várja az idei eredményhirdetést, még Brad Pitt is felbukkan benne, csak úgy mellékesen, mintha Messi ülne egy csodacsapat kispadján.

A történet fordulatos, a szöveg szellemes, de iszonyú zavaró, ahogy a trágárság az összefüggések elé tolakszik. A forgatókönyv alapjául szolgáló regényt Összeomlás címmel Michael Lewis írta. Valamikor a bankszakmában dolgozott, de a 2008-ban kezdődött világválság őt is meglepte. Kíváncsi lett, az előzményekre, szakemberekkel, egykori kollégákkal beszélgetett, így formálódott a már-már kordokumentumnak számító történet.

A kép forrása: https://princetonbuffer.princeton.edu/files/2015/12/Big-Short.jpg

Néhány csodabogár észreveszi, hogy gazdasági csőd következik. Mondják, de kinevetik őket. Akkor döntenek úgy, hogy a megszokástól eltérően, nem a nyereségre, hanem a veszteségre teszik a pénzüket, arra fogadnak. Csak a kritikus mentségére, a menő egyetemekről: a Harvardról, a Yale-ről és a Princetonról kikerült koponyáknak, a nemzetközi hírű bankok szakembereinek a saját kárukon kellett megtanulni, megérteni az igazságot.

Ezek után mi várható a KLIK egyenkönyvein felnövő, a hagyományos és az unortdox elvek harcában tévelygő, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Nemzeti Bank vitáját figyelő honi közgazdászoktól? 

Talán csak annyi, hogy üljenek le mellénk a moziban, pattogtassák a kukoricát, mondják, értik a filmet, abban minden világos, csak az nem, ami itthon történik…

Michael Burry és A nagy dobás / The Big Short mozifilm-plakát. (Kép: IMBD | Getty Images)

A nagy dobás (Oscar-díj jelölés); Michael Lewis könyve alapján a forgatókönyvet írta: Charles Randolph és Adam McKay (Oscar-díj jelölés).

Fényképezte: Barry Ackroyd, zene: Nicholas Britell, vágó: Hank Corwin (Oscar-díj jelölés), producerek: Brad Pitt, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Arnon Milchan, rendezte: Adam McKay (Oscar-díj jelölés).

Szereplők: Michael Burry – Christian Bale (Oscar-díj jelölés), Mark Baum – Steve Carell, Jared Vennetc – Ryan Gosling, Ben Rickert – Brad Pitt, Georgia Hale – Melissa Leo. Országos bemutató: február 4.

 

Michael Burry és A nagy dobás / The Big Short mozifilm-plakát. (Kép: IMBD | Getty Images)

 

 

Címkék