Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 9. Az év 40. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738957. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Májusban hároméves csúcsára lépett a GKI konjunktúraindexe

Májusban hároméves csúcsára lépett a GKI konjunktúraindexe
GKI
  • 2017. 05. 22.

jusi, viszonylag szerény emelkedése is hároméves csúcsára vitte a GKI konjunktúraindexét. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az emel­kedés elsősorban a szolgáltató cégeknek köszönhető.

Májusi kirobbanó optimizmusuk tizennyolc éve nem látott szintre repítette bizalmi indexüket. Eközben az ipari várakozá­sok kissé, a kereskedelmiek jelentősen romlottak, aközben az építőipariak alig, a fogyasztóiak pedig csak hibahatáron belül javultak.

Májusban két és fél éves csúcsára került az üzleti bizalmi index. Ezen belül azonban az ipari bizalmi index áprilishoz képest kissé gyengült. Nem változott az előző, rosszabb lett a következő időszak várható termelésének és a rendelésállománynak a megítélése – ezen belül az exportrendelésekről alkotott vélemény – viszont  javult, miként a készleteké is.

Az építőipari bizalmi index kissé emelkedett, de nem érte el márciusi, akkor tizenkilenc éves csúcspontját. Áprilishoz képest a magasépítő cégek várakozásai kedvezőbbé, a mélyépí­tőké viszont kedvezőtlenebbé váltak. Az előző háromhavi  termelés és a rendelésállomány értékelése kissé javult.

A kereskedelmi bizalmi index április után májusban érezhetően esett, de ezzel együtt is bennmaradt a múlt három évet jellemző viszonylag keskeny sávban, igaz, ennek az alsó harmadában. Jelenleg ez a legkevésbé optimista ágazat. Az eladási pozíció, a készletszint és a várható rendelésállomány megítélése is látványosan romlott.

A szolgáltatói bizalmi index májusban óriásit ugrott, tizennyolc éves csúcsára került. Az általános üzletmenet megítélése valamivel, a várható forgalomé sokkal kedve­zőbb lett. Ugyanakkor az elmúlt időszak forgalmáról alkotott vélemény rosszabbá vált.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben gyengült, az építőiparban kissé, a szolgáltató cégek körében jelentősebben erősödött. Kissé nőtt a lakosság munkanélküliségtől való félelme.

Az áremelési szándék az iparban és az építőiparban érdemben nem változott, az előbbinél (főleg az exportorientált ágazatokban) minimálisan erő­södött, az utóbbinál gyengült. A kereskedelmi és szolgáltató cégek körében egy hónap alatt érezhetően csökkent az áremelést tervezők aránya, a fogyasztók inflációs várakozá­sa viszont erősödött.

A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény az építőiparban az áprilisinál sokkal kedvezőbb lett, a kereskedelemben - háromhavi romlás után -, vala­mint a szolgáltató cégek körében valamicskét javult, az iparban és a lakosság körében viszont romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index májusban az áprilisi csökkenést követően hibahatáron belül emelkedett (gyakorlatilag stagnált). A fogyasztók saját pénzügyi helyzetük következő egy évét, valamint a következő egy évben várható megtakarítási képességüket kissé jobbnak érezték, mint áprilisban. A nagyértékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlá­si lehetőségét ugyancsak javulónak minősítették.

Címkék