Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2022. október 6. Az év 279. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738831. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bolgár–magyar emléktábla – Szófia

Bolgár–magyar emléktábla – Szófia
Farkas József György

Bolgár–magyar kétnyelvű emléktáblát avattak a bolgár fővárosban, az ország egyik legrégebbi templomában, a Szent Szófia-székesegyházban. A két ország törvényhozása tavaly úgy határozott, legyen október 19. a magyar–bolgár barátság napja, amelyet először az idén ünnepeltek meg. Ilyen döntés egy közös barátsági napról magyar részről eddig csupán Lengyelországgal született. (A képen: a rilai kolostor kerengője.)

A két ország kapcsolatainak történelmi alapja a közös múlt, benne annak emléke, hogy Magyarországon 150 évig, Bulgáriában ötszáz évig tartott a török hódoltság. Október 19-ére esik Csodatévő Rilai Szent János ünnepnapja, aki az ortodox egyház szentje és Bulgária védőszentje. A vele kapcsolatos egyik legenda magyar vonatkozású is:

III. Béla 1183-ban hadjáratot indított Bizánc ellen, és sereggel tört be a bizánci uralom alatt álló bolgár területekre. A hadjáratból hazafelé tartva a magyarok magukkal vitték Rilai Szent János ereklyéit, és Esztergomban helyezték el őket. A legenda szerint az érsek, Bánfi Lukács nem hitt a szent csodateremtő közbenjárásában, sőt többször is nyilvánosan megtagadta azt. Ám Lukács érsek nyelve egy alkalommal megdagadt, hangja eltűnt, gyakorlatilag megnémult. Csak miután bűnbánatot gyakorolt és megérintette az ereklyét, nyerte vissza a hangját. Béla király ezután úgy döntött, hogy visszaszállíttatja az ereklyét Bulgáriába, ami meg is történt 1194-ben.