Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2022. október 6. Az év 279. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738831. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar segítség földrengés után – Tolentino

Magyar segítség földrengés után – Tolentino
Farkas József György

A közép-olaszországi Tolentinóban 2017 végére helyreállították a Szent Szív és Szent Benedek-templomot, a munkálatokat Magyarország finanszírozta. A település egy évvel ezelőtt kért magyar segítséget a súlyos földrengés sújtotta templom újranyitásához. (Képek: Bartos Gyula/MTI)

Budapest 150 millió forinttal támogatta a templom helyreállítását. A Szent Szív- és Szent Benedek nemcsak az első templom, hanem az első középület Tolentinóban, amely a 2016-i földrengés után megnyitotta kapuit, az összes többi helyi templom akkor még zárva volt. A helyi lakosok nagyon várták a templom újjáépítésének befejezését, sok olaszországi magyar is elment az ünnepélyes megnyitóra, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kegyelmi pillanatnak nevezte a templom újranyitását. Felidézte, hogy Itáliából évszázadok óta érkeztek Magyarországra papok, művészek és tudósok, megemlítve Gellért püspököt és Kapisztrán Szent Jánost. A Bajnai-kormány a 2009-i abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestrano városában Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában is segített, a budapesti I. kerülettel közösen. 

A tolentinói templomban tábla emlékeztet arra, hogy a magyar kormány finanszírozta a helyreállítást. Giuseppe Pezzanesi polgármester kiemelte, hogy a templom újranyitása történelmi pillanat, amelyet a településen élők sohasem felejtenek el. Azt is bejelentette, hogy testvérvárosi kapcsolatra lépnek Nagykőrössel.

- Tolentino és városunk között valóban kapcsolatfelvételre került sor – erősítette meg Pezzanesi szavait az Infovilág kérdésére dr. Czira Szabolcs polgármester. A városvezető elmondta még, hogy a jövőre 650 éve városi rangú Nagykőrösnek jelenleg hét testvér- és partnervárosa van, valamennyi Európában [Espelkamp (Németország, Nagyszalonta és Szászrégen (Románia),Haaksbergen (Hollandia), Terme di Castrocaro (Olaszország), Le Muy (Franciaország), valamint Thun (Svájc] – ezt a sort bővíti majd Tolentino is. Ázsiából elsőként a kínai Suzhou város Wuzhong kerülete fejezte ki érdeklődését a Nagykőrössel kialakítandó kapcsolat iránt, beleértve a két fél közötti gazdasági együttműködés megteremtését is.