Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2020. december 3. Az év 338. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738159. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécs bővíti elektromos buszflottáját

Bécs bővíti elektromos buszflottáját
EuroCommPR*Bécs

Hét nagy elektromos autóbusszal bővíti járműparkját a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien. Az első, 12 méter hosszú jármű 2018 végétől közlekedik majd a 4A vonalon, a teljes forgalomba helyezést 2019-ben fogják lezárni. Bécs már 2013 óta használ elektromos buszokat a légszennyezés visszaszorítására. (Képek: Johannes Zinner/Wiener Linien)

A bécsi tömegközlekedési vállalat járműparkja 85 százalékban már ma is környezetkímélő elektromos járművekből áll. Az osztrák főváros most újabb lépést tesz a teljes körű elektro-mobilitás felé. A belvárosi 2A és 3A vonalon már majdnem öt éve kizárólag elektromos kisbuszokkal közlekednek; 2019-től a Karlsplatztól induló 4A járatok buszállományát is elektromos járművekre cserélik. Ezúttal azonban a 7 méteres kisbuszok helyett már 12 méter hosszú nagy buszokat rendelt a bécsi közlekedési vállalat. Az európai közbeszerzési pályázatot újra a Rampini buszgyártó nyerte, tőle származnak a belvárosban futó kisebb elektromos buszok is.

Az olasz cég most hét, 12,1 méter hosszú, klímaberendezéssel felszerelt és 28 ülő- illetve 35 állóhelyre tervezett elektromos buszt szállít a Wiener Liniennek 2019 végéig. Bár egy töltéssel összesen 80 km-t tudnak csak megtenni, töltésük nagyon egyszerű és gyors: A buszok tetejére szerelt, gombnyomással irányítható áramszedő segítségével 6 perc alatt fel lehet tölteni őket a végállomási töltőállomáson. Ráadásul a jármű emellett saját fékezési energiájának egy részét is fel tudja használni áramtermelésre.