Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 9. Az év 40. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738957. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bakovia-művelet: kiberbűnözőket fogtak el Romániában

Bakovia-művelet: kiberbűnözőket fogtak el Romániában
(Tudósítónktól)

A hatóságoknak ismét sikerült elfogniuk egy csoportnyi számítógépes bűnözőt. A karácsony előtti letartóztatásokra "valahol Romániában" került sor: egy lakásban három embert vettek őrizetbe, majd egy nappal később további két gyanúsítottat Bukarestben, szökés közben fogtak el.

Az első három gyanúsított a Curve-Tor-Bitcoin Locker (CTB) terjesztése miatt került a holland hatóságok figyelmébe, akik a román és brit rendőrséggel közösen nyomoztak. Az ugyanahhoz a csoporthoz tartozó másik két ember ellen az amerikai hatóságok adtak ki elfogatóparancsot, őket a Cerber ransomware miatt kezdte el figyelni a titkosszolgálat. A letartóztatásról egy drámai videó is készült, amely itt tekinthető meg.

A nyomozást a holland hatóságok kezdték el. A Romániában letartóztatott bűnözők közismert olasz, holland és brit cégektől érkező leveleknek álcázták küldeményüket, csatolmányként egy .zip fájlt küldtek, ez tartalmazta a vírust. A letartóztatáskor egy sor merevlemezt, laptopokat, külső tároló egységeket, kriptovalutát bányászó eszközöket és számtalan SIM-kártyát foglaltak le. A bűnözők a zsaroláshoz használt vírusokat nem maguk fejlesztették, hanem bérelték a készítőktől.