Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2021. október 24. Az év 297. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738484. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ülve fagyott meg egy bolt lépcsőjén

Ülve fagyott meg egy bolt lépcsőjén
Magyar Szociális Fórum

Két hét alatt tízen fagytak meg, és ezzel 81-re nőtt a fagyhalál áldozatainak száma tavaly ősz óta – jelentette a Magyar Szociális Fórum hétfőn, értesüléseire hivatkozva. A legfrissebb áldozat egy hajléktalan volt. A budapesti Kerepesi úton hűlt ki végzetesen hétfőre virradóra.

Az ötvenéves K.A. összefagyott holttestére egy élelmiszer áruház előtt találtak rá. A bolt előtt ült.  A Magyar Szociális Fórum arra kéri a lakosságot, hogy forró teával, meleg ruhával, pénzadománnyal segítsen az utcára kényszerült hajléktalanokon, mert hideg napok következnek. A civil szervezet a Minden Ember Számít Egyesülettel karöltve ma est 6 órától az Országháza előtt, a Kossuth téren gyertyagyújtással rója le tiszteletét fagyhalált szenvedett embertársaink emléke előtt, és adózik lelki üdvösségüknek. Kérik, hogy azok vegyenek részt a főhajtáson, akik összeegyeztethetetlennek tartják lelkiismeretükkel és értékrendjükkel az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalált, és lakhatást követelnek a kilakoltatott, és sorsukra hagyott embereknek.

Gyertyagyújtás püspöki áldással a fagyhalál áldozatainak emlékére

( 21:36) A pesti Kossuth téren hétfőn este gyertyagyújtással tisztelegtek annak a nyolcezer embernek az emléke előtt, aki a rendszerváltás óta Magyarországon megfagyott. Beer Miklós váci püspök nagyon fontosnak minősítette az egybegyűltek kiállását, áldását küldte a fagyhalált haltak jelképes sírja körül élőláncot formáló emberekre és fagyhalált halt embertársainkra – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF), mely együtt szervezte a megmozdulást a Minden Ember Számít Egyesülettel (MESZE). Tavaly ősztől az idén január 15-ig 81-en hűltek ki végzetesen. A legújabb áldozat – miként jelentettük – egy 50 éves férfi volt, aki a Kerepesi úton fagyott halálra egy élelmiszerbolt előtt ülve.

Újhelyi Sándor, az MESZE elnöke és Simó Endre, az MSZF alapítója azokat szólította a Kossuth téren elhelyezett jelképes sírhoz, akik lelkiismeretükkel és értékrendjükkel összeegyeztethetetlennek tartják azt a politikát és rendszert, mely eltűri a szabad ég alatt és a fűtetlen lakásokban évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalált. A Kossuth téren kb. 30-an gyűltek össze. Beszédében Simó Endre, az MSZF alapítója kijelentette: „Itt, a Kossuth téren lerántjuk az álarcot azokról, akik kereszténynek vallják magukat, de semmibe veszik mások életét! Keresztény értékekre hivatkoznak, de évről-évre emberek ezreit lakoltatják ki egyetlen otthonukból, sorsukra hagyva őket. Keresztény civilizációról papolnak, de szétválasztják a családokat, száz és százezrek életét teszik tönkre, még a létfenntartásukhoz szükséges minimumot is megtagadják tőlük. Gyermekeket hagynak éhezni, tömegesen nyomorba taszítanak embereket ahelyett, hogy megélhetéshez és fedélhez juttatnák őket.”

A szónok szerint kormánykörökben egyesek gúnyt űznek a Szentírásból, midőn nyíltan vallják, hogy "a szociális biztonság nem írhatja felül a jogbiztonságot","akinek nincs semmije, az annyit is ér, "azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni". Több mint egymillióan tengődnek havi 15–20 ezer Ft-ból, miközben a dúsgazdagok maroknyi csoportja több százmilliót vág zsebre havonta. Idézte Ferenc pápát, aki szerint „Hiú ábránd jóságot remélni azoktól, akik a gazdasági hatalmat birtokolják, vagy azoktól a mechanizmusoktól, amelyekre az uralkodó gazdasági rend épül”.

A fagyhalált haltak szenvedéséből és áldozatából erőt merítünk harcunkhoz egy igazságosabb, emberségesebb rendért – mondta az MSZF alapítója. Az egybegyűltek egyperces néma tiszteletadással rótták le kegyeletüket az elhunytak emlékére állított jelképes sír előtt.

Simó Endre beszédének teljes szövege itt olvasható.