Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2022. május 26. Az év 146. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738698. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az ENSZ menekültügyi szervezetének állásfoglalása a civilekért és menedékkérőlért

Az ENSZ menekültügyi szervezetének állásfoglalása a civilekért és menedékkérőlért
Infovilág

Súlyos aggodalmának adott ma hangot az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete a határátkelőhelyeken bevezetett újabb szigorítások miatt, amelyek tovább csökkentették a menedékkérők és a menekültek bejutási esélyeit Magyarország területére. Egyidejűleg felszólította a magyar kormányt arra is, hogy vonja vissza azt a törvényjavaslatot, amely megfosztaná a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő embereket a civil szervezetek és a civil társadalom létfontosságú támogatásától.

Az utóbbi hetekben az UNHCR azt tapasztalta, hogy a magyar hatóságok naponta átlagosan mindössze két menedékkérőt engednek belépni az országba a szerb–magyar határon működő két tranzitzónán keresztül.

Miután azokat a menedékkérőket pedig, akik a pengésdrót-határkerítésen át próbálnak meg bejutni, automatikusan visszaviszik a határ túloldalára, Magyarország gyakorlatilag bezárta a határait azok előtt az emberek előtt, akik nemzetközi oltalmat keresnek, amivel egyértelműen megszegi a nemzetközi és az európai uniós jogból fakadó kötelezettségeit.

Az ENSZ menekültügy szervezetét egyúttal komolyan aggasztja az a három új törvényjavaslat, amelyet a magyar kormány február 13-án nyújtott be az országgyűlésnek. Ezek a törvényjavaslatok nyíltan azokat a szervezeteket állítják célkeresztbe, amelyek a menedékkérők és a menekültek megérkezését és az országban tartózkodását segítik.

„A menedékjog-kérés alapvető emberi jog. Az embereket nem szabad megfosztani a lehetőségtől, hogy oltalmat keressenek, és senkit sem szabadna megbüntetni azért, mert segíti a menedéket keresőket” – mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője.

Ahogyan a menedékkérőknek és menekülteknek nyújtott kormányzati támogatás az utóbbi időszakban mindinkább elenyészett, a civil szervezetek szerepe csak még életbevágóbbá vált.

„A civil szervezetek alapvető szerepet játszanak az emberi jogok és általában a jogrend védelmezésében, akárcsak a menekültekről és menedékkérőkről gondoskodásban, beleértve az orvosi és pszichoszociális ellátást, a lakhatás biztosítását, az oktatást, a foglalkoztatás segítését, valamint a jogi segítségnyújtást. A civil szervezetek kiegészítik a kormányok munkáját. Kulcsfontosságú munkájukat éppen hogy elősegíteni kellene, nem pedig akadályozni” – tette hozzá Montserrat Feixas Vihé.

Magyarország a múlt években egyre keményebb korlátozásokat léptetett életbe a menedékkérőkkel és menekültekkel szemben. A határ mentén a fizikai akadályok kiépítése, illetve a megszorító törvények és politikák bevezetése csak tovább növelte azoknak az embereknek a szenvedéseit, akik igen gyakran elviselhetetlen körülmények elől menekültek el a hazájukból.

Az UNHCR sürgeti Magyarországnak, mint az EU egyik tagállamának a kormányát, hogy tegye lehetővé a nemzetközi oltalmat keresők számára a belépést az ország területére.

Egyúttal az UNHCR arra szólítja fel az országgyűlést, hogy ne fogadja el a szóban forgó törvényjavaslat csomagot. Alapvető fontosságú, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett maradjon a menekültek és menedékkérők oltalmazása iránt, beleértve a civil szervezetek nélkülözhetetlen szerepének és erőfeszítéseinek a segítését is.