Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2022. október 2. Az év 275. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738827. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Farkas János – Talcahuano (Chile)

Farkas János – Talcahuano (Chile) Farkas János – Talcahuano (Chile)
Farkas József György

Világszerte magasan jegyezték a magyar labdarúgást a múlt század második felében, a neves nemzetközi futballtornákon örömmel látott vendégek voltak a bőrlabda magyar mesterei. Közéjük tartozott Farkas János (1942–89), a Vasas és a válogatott kiváló csatára is, aki pályafutása alatt 290 élvonalbeli mérkőzésen 169 gólt szerzett, valamint 33 válogatott mérkőzésen szerepelt, ahol 19 találattal büszkélkedhetett.

A Vasas labdarúgó csapata 1967 februárjában, Santiago de Chilében megnyerte a Pelével felálló brazil Santos, az uruguayi Peñarol, valamint a chilei Colo Colo, Universidad de Chile és Universidad Católica előtt a HEXAGONAL tornát. A gólkirály Farkas János lett hét góllal. Játéka annyira elnyerte a chileiek tetszését, hogy a fővárostól mintegy ötszáz kilométerre lévő város, Talcahuano 1968-ban amatőr csapatot alapított Janos Farkas néven.  Az együttes a mai napig így működik, a körzeti amatőr bajnokságban játszik. Nincsenek szponzorai, ennek ellenére nyolc csapatot (a legkisebbektől a felnőtteken át a 35 év és 45 év feletti seniorokig) működtet a játékosok tagdíj-befizetéseiből.

A Janos Farkas amatőr labdarúgó klub megalakításának 50. évfordulója tiszteletére tartott megemlékezésen Deák Miklós santiagói magyar nagykövet Héctor Jarpa, az egyesület elnöke, más sportvezetők és a felnőtt csapat néhány játékosa jelenlétében Talcahuanóban átadta Markovits Lászlónak, a Vasas SC elnökének üdvözletét, valamint azt a Farkas – 50 feliratú mezt, amelyet a Vasas SC készíttetett erre az alkalomra. (Ezt megelőzően 2009-ben már járt magyar nagykövet az egyesületnél, Kosárka József személyében.) A Vasas folyamatosan nyomon követi a dél-amerikai csapat életét, az angyalföldi klub honlapja is beszámolt erről az eseményről.