Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2020. december 3. Az év 338. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738159. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Önjáró autóbusz vizsgázik a bécsi tömegközlekedésben

Önjáró autóbusz vizsgázik a bécsi tömegközlekedésben
EuroCommPR*Bécs

A napokban megkezdik (az egyik magyar kormány-főtisztviselő által minősíthetetlen módon leszólt) osztrák főváros első önjáró elektromos autóbuszának tesztelését. A sofőr nélküli buszt először a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien leopoldaui garázsában próbálgatják, majd az ősztől már a közúti forgalomban vizsgáztatják. Menetrend szerint 2019-től szállíthat utasokat. (Kép: PID/Votava)

Megérkezett Bécsbe az osztrák főváros első önvezető elektromos autóbusza, egy tizenegy személyes NAVYA ARMA. A francia gyártó járművét az "auto.Bus – Seestadt" kezdeményezés részeként tesztelik és fejlesztik tovább a partnerek: a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG, valamint a NAVYA. Az 1,5 millió eurós projekt célja – amelyet fele részben az osztrák közlekedési minisztérium finanszíroz –, hogy tovább javítsák az autonóm járművek hatékonyságát és üzembiztonságát.

A 11 utas szállítására alkalmas elektromos buszt a következő hónapokban a Wiener Linien leopoldaui garázsában tesztelik, majd várhatóan 2018 őszétől, Donaustadtban állhat először forgalomba az U2-es metró Seestadt megállójánál egy 2 kilométeres szakaszon.

A kis busz önvezető üzemmódban óránként 20 km-es (maximális) sebességgel haladhat, egy töltéssel pedig – ami átlagosan 4-8 órát vesz igénybe –, 9 órán át működik. A sofőr nélküli busz menetrendszerűen a jövő évtől szállíthat utasokat Bécs új városrészében, a Seestadt Aspernben. Napokon belül megérkezik egy második e-jármű is Bécsbe.