Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2022. július 3. Az év 184. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738736. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Választás, 2018: a pártok támogatottsága és átszavazások

Választás, 2018: a pártok támogatottsága és átszavazások
Publicus Intézet

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, április 18–23. között 995 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságának alakulását.

A Fidesz–KDNP támogatottsága 28 százalék, a biztosan szavazó pártválasztók körében 49 százalék. Az MSZP–P támogatottsága 11, a biztosan szavazó pártválasztók körében 15 százalék. A Jobbik támogatottsága 13, a biztosan szavazó pártválasztók körében 18 százalék. Az LMP támogatottsága 4, a biztosan szavazó pártválasztók körében 5 százalék, a DK esetében 3, illetve 4 százalék a két érték. A Kétfarkú Kutya párt támogatottsága 1, a biztosan szavazó pártválasztók körében 2 százalék, a Momentum esetében ugyanez 2 és 3 százalék. Az összes megkérdezett körében az Együtt nem érte el az egy százalékot, viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében igen.

A választások eredményére alapvető hatással voltak az átszavazások, azok a szavazók, akik listán leadott szavazatuktól eltérő párt által támogatott jelöltre szavaztak. Legkevésbé a Fidesz szavazóinál tapasztalható ilyen átszavazás: 94 százalékuk Fidesz-jelöltre adta le voksát, 1 százalékuk említette, hogy jobbikos jelöltre, és újabb 1 százalék egyéb párt jelöltjére szavazott. Az MSZP szavazóinak mindössze 60 százalék adta, vagy tudta leadni szavazatát MSZP jelöltjére, 22 százalék a DK, 5 százalék egyéb párt jelöltjére, 4 százalékuk az Együtt jelöltjére, 3 százalékuk a Jobbik, illetve 2 százalékuk az LMP jelöltjére szavazott.

A Jobbik esetében korlátozottan érvényesült az átszavazás: 84 százalék Jobbik-jelöltre szavazott. Öt, illetve 3 százaléknyi szavazatot kaptak az MSZP-s és a DK-s jelöltek, illetve 2 és 1 százalékot a Fidesz és az LMP jelöltjei. Legkevésbé az LMP szavazói szavaztak a saját jelöltjükre, 39 százalék; 30 százalékuk a Jobbik valamely jelöltjére szavazott, illetve 8-8-8 százalékuk az MSZP, a DK és egyéb párt jelöltjeire. Négyszázaléknyi LMP-szavazó Momentum-jelöltet támogatott. A DK szavazói is meglehetősen alacsony arányban szavaztak saját jelöltjükre: 43 százalék; minden harmadik MSZP-jelöltet, minden negyedik jobbikos jelöltet támogatott. A többi párt esetében az alacsony elemszám miatt az átszavazást korlátozottan lehet mérni.

De az elmondható, hogy:

* az Együtt szavazóinak kb. harmada tudott a saját jelöltjére szavazni, és a többi szavazat jó részre baloldali pártok jelöltjére ment, a Jobbik jelöltre minimális volt az átszavazás.

* a Kétfarkú szavazóinak kb. a fele Fidesz-jelöltet támogatott, a többi szavazat kb. egyenlő arányban oszlik meg a baloldal és a Jobbik jelöltjei között.

* a Momentum-szavazók harmada támogatta a Momentum jelöltjeit, újabb harmada az MSZP valamely jelöltjét; a Jobbik jelöltjeire minimális volt az átszavazás.

A kutatás eredményeiről további részletek, például az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelent Vasárnapi Hírekben olvashatók.