Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2022. szeptember 30. Az év 273. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738825. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Weber alternatívája Orbánnak: fel is út, le is út az EPP-ből, ha nem száll le a civilekről és a CEU-ról

Weber alternatívája Orbánnak: fel is út, le is út az EPP-ből, ha nem száll le a civilekről és a CEU-ról Weber alternatívája Orbánnak: fel is út, le is út az EPP-ből, ha nem száll le a civilekről és a CEU-ról

Ha a Fidesz átlépi a vörös vonalat, amihez már közel jár, akkor szedheti a sátorfáját az Európai Néppártnál. Macron és Orbán jövőképe Európáról: tűz és víz. Orbán akkor is csak a kleptokráciát próbálja leplezni, amikor az új kereszténydemokráciáról papol.

de Volkskrant: Az Európai Néppárt egyik legfőbb embere úgy látja, hogy Orbán Viktor lassanként átlépi a vörös vonalat. A konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője a holland lapnak adott interjúban kifejtette, hogy nem a kerítéssel van baja, ám az megengedhetetlen, hogy a magyar kormány korlátozza a külföldről támogatott civil szervezetek, illetve egyetemek tevékenységét. Utóbbi kapcsán a tudomány szabadsága forog kockán. Ám ha a magyar politikus nem tartja tiszteletben az ilyen alapvető értékeket, akkor a Fidesz többé nem lehet az EPP tagja. Ez olyan egyszerű, mint a faék: ha követed a szabályokat, részt vehetsz a tömörülésben, ha nem, akkor menned kell. És pont. Weber szerint a migráció jelenleg fenyegetés az EU számára, hosszabb távon viszont mechanizmust kell kialakítani a menekültek szervezett betelepítésére. Ám az illegális beáramlásnak véget kell vetni, a határokat meg kell védeni.

A bajor CSU alelnöke elárulta, hogy szokott beszélni Orbán Viktorral, ám a hangja időről időre élesre vált, mert partnere olyasmiket fejteget, amik elfogadhatatlanok Weber számára. Mint mondta, nagyon nem tetszik neki, hogy a miniszterelnök rendszeresen nyomul, azután az utolsó pillanatban visszavonul. Amíg azonban nem szegi meg az alapnormákat, addig benne lehet a partiban. A Néppárt különben tárgyalni kíván mind a magyar, mind a lengyel kormánnyal, mert nem szeretne újabb, kelet-nyugati elválasztó vonalat. Csak közben nem szabad megfeledkezni olyan, külső tényezőkről, mint Putyin, Erdogan, Kína vagy Trump. Meg kell védeni az európai életmódot és ez csakis közösen lehetséges. A politikus biztos abban, hogy Orbán is megérti a jó kompromisszumok, a párbeszéd, a kölcsönös tisztelet szükségességét, még ha bizonyos véleményekkel nem ért is egyet. Mert Európa csakis együttes erővel jut előbbre.

Der StandardEmber nem vélekedhet különbözőbbképpen Európa jövőjéről, mint Macron és Orbán, ennek bizonyítására a lap egymás mellé teszi kettejük legutóbbi nyilvános megszólalását. A francia elnök az egységben látja a kiutat. A minap, Aachenben, a Károly-díj átvételekor külön kitért arra, hogy nem szabad engedni a Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban tapasztalható nacionalizmus szirénhangjainak. Egységre van szükség a földrészen. A beszéd hangsúlyozta, hogy semmiképpen sem szabad engedni azoknak, akik demokrácia és a jogállam ellen törnek. A nacionalisták, a demagógok világos nyelvet használnak, de ugyanilyennek kell lennie a részükre adott válasznak is.

A magyar kormányfő ezzel szemben lidércnyomásnak tekinti az Európai Egyesült Államok gondolatát. A beiktatásakor azt hangsúlyozta az országgyűlésben, hogy vége a liberális demokráciának. Nem felelt meg a célnak, nem lehet megjavítani. A világ megváltozott, és erre a magyarok válasza: a kereszténydemokrácia. A német-orosz-török hatalmi háromszög által meghatározott erőtérben az ország nem tud rokonszenvezni a demokrácia exportjával. Azaz nem csatlakozhat azokhoz, akik kioktatnak más népeket, ha azok megsértik a német, az orosz és a török nemzetet és annak vezetőit. Orbán egyben megerősítette, hogy elutasítja a migrációt és azzal vádolta meg Brüsszelt, hogy az alapjoggá akarja tenni a bevándorlást, ami azonban szerinte a nemzet és az állam felszámolásához vezet. Úgy hogy a végén egyetlen nyitott társadalom marad. És itt burkoltan megint szóba hozta a „Soros-tervet”.

Der Standard: A lap kommentártora úgy értékeli, hogy Macron és Orbán vitájában a paprikás cinizmus és a nacionalizmus áll szemben a gall pátosszal, illetve az európai integrációval. Két szöges ellentétben lévő világnézetről van szó. Pedig nem mindig volt ez így, és ennek igazolására a lap idézi, hogy annak idején, amikor Soros-ösztöndíjért folyamodott, a magyar vezető, a civil társadalmat még a diktatúrából és demokráciába vezető átmenet fő elemének tartotta. Ma viszont azt hirdeti, hogy befellegzett a liberális demokráciának. Vagyis azok szószólója, akik az éles ellentéteket keresik az unión belül az alapértékekkel szemben. Neki, Kaczynskinak és a térség más politikusainak a tekintélyelvűség minden, a pluralizmus semmi. Ennek ellentétét testesíti meg a francia elnök, aki arra figyelmeztet, hogy a nacionalizmus, a revizionizmus és a türelmetlenség megint a pusztulásba taszíthatja a földrészt.

Egyértelmű, hogy az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság tisztelete, az emberi jogok szavatolása nem fér össze az autoriter, egyes vélemények szerint protofasiszta gondolkodással. És ha jobban megnézzük, mit rejtenek a budapesti szólamok az iliberalizmusról, meg a korszerű kereszténydemokráciáról, azt látjuk, hogy azok csupán cinikus álcaként szolgálnak egy olyan kleptokrácia számára, amely a hasonszőrűeket keresi a kontinensen. Orbán köreit csak zavarná a több Európa. Így inkább a többi közt azon dolgozik, hogy megzabolázza a civil társadalmat, és ezzel már az EU szélére tolta ki országát, noha a lakosság többsége EU-párti. A következményektől csupán a lengyelekkel kötött méltatlan szövetség óvja meg a magyarokat. A kormányfő minden erővel igyekszik meggátolni, hogy Brüsszel a jogállamisághoz kapcsolja a jövőben a támogatásokat. De hiába, és ez odavezet, hogy Magyarország nem vesz majd részt a kibővített európai együttműködésben. Lehet, hogy ez Orbánnak személyesen a javára válik, de az országnak semmiképpen sem.

A nemzetközi sajtószemle elsőként itt jelent meg.