Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. március 30. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739006. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsi nyár: minden hónapra egy fesztivál

Bécsi nyár: minden hónapra egy fesztivál
EuroCommPR*Bécs

Sokan gazdag kulturális kínálata miatt szeretik az osztrák fővárost. Nem alaptalanul: a nyáron minden hónapra jut legalább egy fesztivál. Lesz zenei, tánc- és filmfesztivál, lehet bulizni kikötőben, foghíjtelken és a Duna partján. Tíz éve saját fesztiváljuk van a bécsi kerületeknek is. (A nyitó kép: WirSindWien – Foto: theform.at ©Bundesmobilienverwaltung ©BwagCommons)

Nagy lesz a nyüzsgés Bécs egyik legkedveltebb pihenő- és kirándulóhelyén, a Duna-csatorna mentén május 31. és június 3. között. Évente mintegy 30 ezer látogatót vonz ugyanis a Donaukanaltreiben: 15 helyszínen várják az érdeklődőket élő koncertekkel, táncfoglalkozással, kirakodóvásárral, sportolási lehetőségekkel és finom falatokkal. Színpadra áll például a Schönheitsfehler, melynek tagjai az osztrák hip-hop úttörőjének számítanak, és csak nagyon ritkán hallhatók élőben. A Donaukanaltreiben másik nagy fellépője a németországi Leoniden lesz, indie-rockot játszik. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Tizedik éve rendezik meg a Wir Sind Wien.Festival-t, a bécsi kerületek fesztiválját; június 1–23. között minden napra jut egy városrész, a 23 bécsi kerület egymásnak adja majd a stafétát. A visszatérő programok mellett – ilyen például a híres csónakkoncert az Öreg-Dunán vagy a foghíjtelek-koncertek – minden kerület készül valami rá jellemző programmal is. A 2. kerületben például különböző generációk tagjaiból álló főzőpárosok állnak a tűzhely mellé, a 3. kerületben pedig négyszáz tő dísz- és haszonnövény felhasználásával készített labirintusban bolyonghatnak az útvesztők szerelmesei.

Néhány program kerületről kerületre turnézik. Ilyen az Open Piano – az a fehér zongora, amelyet bárki megszólaltathat, az instagram-posztokhoz és szelfikhez tökéletes Bécs-hátteret és profi felszerelést kínáló Pop-up Fotóstúdió, valamint a diverCityLab „Tent Sweet Tent” kezdeményezése, amellyel arra ösztönzik az arra járókat, hogy történetekkel, játékokkal, beszélgetésekkel és emlékeik megosztásával varázsolják meghitt otthonná a közterületeken felállított sátorvárost.

Bécs áll a középpontjában a 35. Duna-sziget Fesztiválnak (kép: Andreas Jakwerth), amelyet június 22–24. között rendeznek meg. Az ingyenes rendezvényen mintegy 200 osztrák és nemzetközi együttes lép színpadra, a nagy nevek azonban elsősorban Ausztriából, azon belül is főként Bécsből érkeznek majd. Az austro-popot képviseli például a Wanda és a Pizzera & Jaus, e kettő a nagyszínpadon lesz hallható, az FM4 Rádió színpadát pedig a bécsi zenei élet aktuális húzónevei, Voodoo Jürgens, Der Nino aus Wien és Ernst Molden uralják. A slágersziget sztárjai a Die Wilden Kaiser, Nathan Trent és a Die Jungen Zillertaler lesznek. Nem csupán a zenében, a gasztronómiai kínálatban is a regionalitáson lesz a hangsúly az idei Duna-sziget Fesztiválon.

Nem hiányozhat az osztrák főváros nyári programkínálatából a városháza előtti szabadtéri filmfesztivál sem, amely június 30-án kezdődik és egészen szeptember 2-ig tart. Az idei újítás, hogy péntekenként, délután öt órától a jövő klasszikuszene-rajongóit várják a Rathausparkba, egy külön gyerekopera-fesztiválra.

A „nagyok” eközben Leonard Bernstein 100. születésnapjáról, a bossa nova 60. jubileumáról és Falco halálának 20. évfordulójáról emlékezhetnek meg a filmfesztivál programja keretében. De nem kell otthon maradniuk a pop és a musicalek kedvelőinek sem: ők Norah Jones, Alica Keys és a Die Fantastischen Vier koncertjét és a Miss Saigon 25. jubileumi előadását élhetik át újra a bécsi városháza előtt felállított óriási kivetítőn. A dzsessz-rajongókat pedig Maja Jaku, Roxy Stern és HER élő fellépése várja.

Tánc és performansz határait feszegetik az ImPulsTanz (kép: Akemi Takeya: Tapped-Untapped, (c)Karolina Miernikidei) produkciói, amelyeknek Bécs legnagyobb előadóházai és egyedülálló építészeti adottságokkal rendelkező kiállítótermei adnak otthont július 12. és augusztus 12. között. A táncfesztivál programjában olyan nagy nevek szerepelnek, mint Anne Teresa De Keersmaeker és a Rosas, François Chaignaud és Nino Laisné, Dave St. Pierre, Simon Mayer, Choy Ka Fai és Trajal Harrell. Egy kevésbé ismert, de semmivel sem jelentéktelenebb táncművészre, Valeska Gertre emlékezik ugyanakkor a Berlinben élő magyar koreográfus, Eszter Salamon, valamint Julie Flierl a Mumokban megtartott produkciójukban.

Július 26–29. között rendezik meg az osztrák zenei élet egyik hagyományos fesztiváljának számító Popfest Wient a Karlsplatzon, ahol mintegy hatvan együttes lép színpadra. A nagy nevek közül már biztosan ott lesz a Naked Lunch, Mavi Phoenix, a Dives, a Kreisky és a bécsi hip-hop banda, a Kreiml & Samurai. Az új felfedezések közé tartozik Alicia Edelweiss, Felix Kramer és AliceD. Először lép fel a Popfesten az elektronikus zenéjével turnézó Jung An Tagen és a pop-fénylény, Farce.

Rainhard Fendrich lesz a sztárfellépője a Hafen Open Air fesztiválnak, amely számos osztrák együttesnek és zenésznek jelentette az ugródeszkát az ismertségbe. Az alberni kikötőben 2006 óta megrendezett fesztivál célja ugyanis, hogy „Ki a próbateremből – fel a színpadra!” mottóval bemutatkozási lehetőséget teremtsen tehetséges osztrák zenészeknek. A Hafen Open Airt augusztus 17–18. között rendezik meg – ha sikeres lesz a közösségi finanszírozási akció. Egyik kurátorának hirtelen betegsége és halála miatt ugyanis bizonytalanná vált a fesztivál jövője.