Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. január 26. Az év 26. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738578. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiváló Közútbiztonságért díjat kapott egy magyar kezdeményezés

Kiváló Közútbiztonságért díjat kapott egy magyar kezdeményezés
Infovilág

Brüsszel adott otthont ma annak a rendezvénynek, amelyen Violeta Bulc közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos átadta a 2018. évi "Kiváló Közútbiztonságért" díjakat. Az elismerést hatan vehették át – az Európai Közúti Biztonsági Charta égisze alatt indított – innovatív és mások számára például szolgáló olyan kezdeményezésekért, melyek segítik a közúti közlekedésbiztonság javulását, hozzájárulván ahhoz, az eddiginél kevesebben veszítsék életüket földrészünk közútjain. (Kép: de.fotolia.com)

A díjazottak között az idén Magyarország is képviseltette magát a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) révén. Hazánkban rendkívül sokan közlekednek kétkerekű járművekkel (kerékpárral, mopeddel vagy motorkerékpárral), és közülük egyre többen szenvednek balesetet a közutakon. A nonprofit kutatóintézet „Kétkerekű suli” elnevezésű programja ezt a tendenciát hivatott megállítani és megfordítani. Az élethosszig tartó tanulás koncepciójára épülő kezdeményezés részeként a program interaktív képzéseket tart tapasztalt gépjárművezető-oktatók közreműködésével. A résztvevők megismerkednek a védőfelszerelések használatával, és megtanulják, hogyan lehet a baleseteket a legjobban elkerülni. A tanulók a megszerzett ismereteket a gyakorlatban is próbára tehetik veszélyhelyzet-szimulációs gyakorlatok során.
 
A KTI azzal érdemelte ki az elismerést, hogy professzionális módon közelíti meg az oktatás oldaláról a problémát: tudományos balesetelemzésen alapul, kifejlesztésében pedig tapasztalt instruktorok vettek részt. A képzés hatékonyságát interaktív jellege, az elméleti és a gyakorlati oktatás ötvözése szolgálja. A program további érdeme, hogy bár Magyarország egészét lefedi, mindig a helyi viszonyokhoz igazodik avégett, hogy a diákok életszerű és hasznos tanácsokat kapjanak, melyek birtokában sikeresen elkerülhetik a baleseteket a mindennapok során.
 
Noha 2001 óta több mint felével csökkent azoknak a száma, akik közúti balesetben vesztették életüket az unióban, naponta még mindig 70-en halnak meg balesetben az európai közutakon. Az áldozatok száma éveente egy közepes méretű európai város lakosságával ér föl (2017-ben EU-szerte 25 300 közúti halálesetet regisztráltak). A súlyos sérültek száma ennél is magasabb: becslések szerint évente 135 000 ember szenved el olyan sérülést, mely örökre megváltoztatja az életét. A Bizottság ezért 2018 májusában új intézkedéseket hozott azért, hogy az EU teljesíteni tudja hosszú távú célját, azaz 2050-re közel nullára tudja leszorítani a közúti balesetek halálos áldozatainak és súlyos sérültjeinek számát.