Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. november 30. Az év 334. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Háromnapos bélyegnap Nagykőrösön

Háromnapos bélyegnap Nagykőrösön
(Tudósítónktól)

Ma kezdődik és vasárnapig tart Nagykőrösön a 91. bélyegnap eseménysorozata, valamint a „Hunfila, 2018 – 650 éves Arany János városa, Nagykőrös” című országos bélyegkiállítás. A Magyar Posta az idei bélyegnapra hagyományosan kétcímletű bélyegsorozatot és feláras bélyegblokkot hoz forgalomba. A felárból befolyó összeget – blokkonként 300 Ft-ot – a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A bélyegnapi újdonságokat Baticz Barnabás grafikusművész tervezte.

Nagykőrös az idén sokszínű rendezvénysorozattal ünnepli várossá válásának 650. évfordulóját, aminek része a 91. bélyegnap programjainak befogadása is. A bélyegsor, a bélyegblokk és a kapcsolódó elsőnapi borítékok a város nevezetes épületeiből és köztéri alkotásaiból válogatnak.

A település Arany Jánosnak is a városa, aki 1851–60 ott tanított. A bélyegsor 120 forintos címletén az Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium impozáns, szecessziós épülete látható. A 155 forintos címleten a színes kupolás, szintén szecessziós stílusú, kétemeletes, egykor a postának helyet adó, ezért ma is postapalotának nevezett épület tekinthető meg, a bélyeg előterében pedig az 1900-ban felavatott Kossuth-szobor áll, ami arra emlékeztet, hogy 1848-ban Kossuth Lajos lelkesítő beszédét követően 1500 kőrösi polgár csatlakozott a szabadságharc seregéhez.

A bélyegblokk a városháza jellegzetes, tűzvigyázó tornyos épületét ábrázolja, a grafikán az épület környezetét a megújult nagykőrösi Csónakázótó teszi vadregényessé. A kompozíció részét képezi a református templom 62 méter magas tornya, Stróbl Alajos Arany János szobrának részlete, a Nagykőrös városának 2014-ben odaítélt Hild János-díjról készült köztéri alkotás, a város címere és az Arany János-szobor tartóoszlopát díszítő szőlőmotívumok. A blokk érdekessége, hogy a keret alsó részén a bélyegnap felirat Braille-írással is elolvasható.

A bélyegsor elsőnapi borítékját az említett Stróbl Alajos szobor díszíti, az Arany János által is megénekelt vén gulyással és kutyájával, a bélyegblokk elsőnapi borítékján pedig Zala György szobra, a Hősi emlékmű látható. Az alkalmi bélyegző grafikájának alapjául Nagykőrös város címere szolgált.

Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóját alkalmi bélyeg kiadásával köszönti a posta. A bélyeget ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervezte, és holnap jelenik meg.

A posta alkalmi bélyegblokk kibocsátásával emlékezik meg a Szent István csatahajóról. A mától kapható sorszámozott blokk Benedek Imre grafikusművész tervei szerint készült perforált és vágott kiadásban.