Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 9. Az év 40. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738957. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A lila óriás után már a kékeket is támadják: hamis számlák emailben

A lila óriás után már a kékeket is támadják: hamis számlák emailben
Infovilág

Szerkesztőségünk évekig és rendszeresen, minden hónap 15–20. napja között megkapta a befizetendő telefonszámláját – e-mail formájában – a lila óriás „hivatalos” nyomtatványán, annak ellenére, hogy sosem volt ügyfele a társaságnak. Amikor jeleztük a T-nek, azt válaszolta, hogy „tud róla, legyünk figyelmesek, majd megunják a feladók..." Ma a kék mobil távközlési társaság számlája esett be e-mailfiókunkba, annak ellenére, hogy nem szoktunk számlaügyben levelezni a rúdjával kifelé álló norvég céggel.

Azt viszont el kell ismerni: ha bárki is nagyvonalúan, felületesen bánik a leveleivel és főként a számláival, az könnyen ráfizethet, még akkor is, ha feladói-küldői példás szerénységgel meglehetősen kis összegek befizetésére szólítják föl a címzetteket.

Íme a csalók levele (árulkodó ékezethinánnyal):

Kedves Ügyfelünk!

Tájékoztatjuk, hogy elektronikus számlája elkészült és megtekintheto.

Kérjük, látogasson el a MyTelenor oldalára!

Számla adatai:
Telenor azonosító: 7033020233
Számlázási azonosító: 33043913
Számlaküldési cím sorszáma: 1
Számlaszám: 100189689742
Összeg: 3217 Ft
Fizetési határido: 2018.07.18
Fizesse ki egyszeruen és kényelmesen a számláját az interneten keresztül:

Számla befizetése

Ez a levél kizárólag értesítésként szolgál, kérjük, ne válaszoljon rá.
Üdvözlettel:
Telenor Magyarország

Figyelem! Amennyiben Ön nem rendelkezik Telenor elofizetéssel, és e levelet megkapja, kérjük, haladéktalanul hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a belföldrol bármely hálózatból elérheto 1220-as telefonszámon, mivel fennáll a lehetosége annak, hogy valaki az Ön tudta nélkül vásárolt elofizetést.

A Telenor éppen jókor arról tájékoztatja szerkesztőségünket, hogy ügyfelektől érkezett bejelentések alapján derült ki: július 12-én újabb, hamis számlaértesítőt tartalmazó e-mailhullám árasztott el magyarországi drótpostafiókokat, ez alkalommal a kék szolgáltató ügyfelei az érintettek. A mobiltelefon- és internetszolgáltató társaság a közleményében állítja, hogy a saját hálózatán már elérhetetlenné tette a csalók által használt weboldalt, egyúttal kéri is a címzetteket, hogy amíg meg nem győződtek a számla valódiságáról, ne kattintsanak a kéretlen levélben szereplő hivatkozásokra, bármennyire hitelesnek tetszik is az egész első pillantásra.

A mostanáig megismert esetek alapján a Telenor összegyűjtötte a trükkös csalók módszerei ellen védekezés módjait; a tájékozódáshoz tessék ide kattintani!

Szerkesztőségünk ezek után arra kíváncsi, ki lesz a következő hamisszámla-áradat áldozata, és mit fognak legközelebb kitalálni a szélhámosok.