Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. augusztus 10. Az év 222. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738774. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rokkant nyuggernek ne legyen tériszonya!

Rokkant nyuggernek ne legyen tériszonya! Rokkant nyuggernek ne legyen tériszonya!
Horváth Kálmán

Ha a filmvilágon múlnék, magas házakat csak azért építenének, hogy azok kigyulladjanak, esetleg a terroristák elfoglalják. Ezért készült a Pokoli torony, Bruce Willis először itt nem adta drágán az életét, a földrengések ezeket döntik le, az ufók őket támadják, és King Kong vagy Godzilla sem a magasföldszinttel kezdi…

Most egy kínai felhőkarcoló a célpont, 225 emeletes, a helyi legenda alapján a védelmező sárkány gyöngyszemét jelképezi. A méretes helyszínhez méretes megmentő illik. Dwayne Johnson színészi képességeit gyakran éri kritika, de ő legalább fizimiskában hiteles akcióhős, izmos, magas, mellette az ügyeletes jó csajoknak sem kell térdet rogyasztani, hogy alacsonyabbnak látszódjanak.

A Felhőkarcoló tartalmas film, olyan, mint a vasárnapi húsleves, benne van minden, amitől a vasárnap vasárnap, és a húsleves húsleves. Aki szereti, az mindig vele zárhatja a hetet, és minden alkalommal elmondhatja, hogy még nem unja. A Felhőkarcolóban ott a védelmező családapa, a védelmezett gyerek, bónuszként kettő, mert ikerpár, az ember eszét próbára tevő technika, az árulás, a lángoló díszlet, a lövöldözés sem hiányzik, talán csak egy gazdájáért tűzbe menő kutyus maradt ki, vélhetően nem a költségek miatt. Elmélyedve a látványban csak az eredeti forgatókönyvíró hiányzik. A történetért felelős Rawson Marshall Thurber érezhetőn túlvállalta magát, rendezőként, producerként az apróságokra nem maradhatott sok ideje. A kritikus persze tudja, hogy az akciófilmek kedvelői nem várják el a mély gondolatokat, a veretes mondatokat, a bölcsességekhez sem kell merítőkanál, és egy-egy pofon tanulságosabb ezernyi aforizmánál.

A kritikus tisztában van vele, hogy ennyit az akciófilmek készítői is tudnak, az elektromosság a példájuk, a nagy a terhelés lecsapja a biztosítékot. Lehetséges, hogy a kritikus csak azért fanyalog, mert irigy és tériszonyos. Ő már az óriáskerékre sem száll fel, a bérház gangjáról nem néz le az udvarra, és a luxusról a balatoni SZOT-üdülő jut eszébe. Neki mese az ötcsillagos szálloda, a három kondikomplexum, a két, 16 vásznas multiplex, a golfpálya, a koncertterem, a hatemeletes bevásárlóközpont, a három Michelin-csillagos étterem és a 30 emeletes Jade-park. Neki a felhőkarcoló már város, olyan, mint Salgótarján vagy Kisvárda, nem is csodálkozik azon, hogy a terroristák megtámadják.

Persze, nagy baj nincsen, a biztonságért felelős, egykor FBI-túszmentő, csökkent munkaképességű Dwayne Johnsonnak fontos az állása, manapság már senki sem akar rokkantsági segélyen élni, tehát tovább foglalkoztatott nyugdíjasként harcol a betolakodókkal. Vannak segítői, és persze ellenfelei, de a Felhőkarcoló olyan film, amiben a torony és a főszereplő együtt betölti a teret, a körülöttük lévők említésre sem méltók, szinte alig látszanak…

Felhőkarcoló: színes, szinkronizált amerikai akciófilm. Írta: Rawson Marshall Thurber; fényképezte: Robert Elswit; producerek: Beau Flynn, Rawson Marshall Thurber, Dwayne Johnson. Rendezte: Rawson Marshall Thurber. Szereplők: Will Sawyer/Dwayne Johnson (Galambos Péter); Sarah Sawyer/Neve Campbell (Zsigmond Tamara); Zhao Long Zhi/Chin Han (Lux Ádám). Gyártó: Universal, 2018. Hossza: 103 perc, korhatár: 16 év, bemutatja a UIP-Duna Film.