Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2023. március 29. Az év 88. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739005. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ez a hatalomátvétel napja a Hír TV-ben: Kálmán Olgának és még sokaknak felmondtak

Ez a hatalomátvétel napja a Hír TV-ben: Kálmán Olgának és még sokaknak felmondtak
MÚOSZ

A Hír TV munkatársainak gyűlése 10 percig tartott, az új vezetés nem engedte, hogy kérdezzenek. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szolidáris a hatalomátvétel újabb áldozataival, kollégáinkkal.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) aggodalommal figyeli a Hír TV-nél zajló kormányzati hatalomátvételt, és az amiatt bekövetkező sorozatos elbocsátásokat. Nem vitatjuk el a médiatulajdonosok azon jogát, hogy szabadon dönthetik el, kikkel kívánnak dolgozni. Ugyanakkor az állampolgárok tájékozódási alapjogát súlyosan sértő gyakorlatnak tartjuk, hogy a kormányzat közvetlenül benyomul a szerkesztőségekbe, az Orbán-kormányhoz való lojalitást szabva az alkalmazás feltételéül. Az alaptörvény és a médiatörvény a pártatlan és sokszínű tájékoztatás biztosítását szabja alkotmányos feladatul – minél inkább egypólusúvá válik a magyar média, annál egyértelműbben sérülnek ezek a kétharmados jogszabályok. A MÚOSZ az említett törvényekben megszabott feladatokra emlékeztetve a médiahatóság fokozott figyelmét, a hír- és véleménymonopólium kialakulása elleni fellépését sürgeti, egyúttal munkajogi segítséget kínál az elbocsátott kollégáknak. Jelezni kívánjuk továbbá, hogy amennyiben a Fidesz-közelbe húzódott tévécsatorna finanszírozását a már sok helyütt látott modell szerint állami hirdetésekkel oldja meg a kormány, az újságíró-szövetség a magyar és az európai hatóságoknál is feljelentést fog tenni tiltott állami támogatás miatt. Semmilyen törvény nem biztosít ugyanis jogot a kormányzatnak arra, hogy állami forrásokból, azaz közpénzből egyoldalú versenyelőnyt biztosítson a vele szimpatizáló médiumoknak.

„Simicska Lajos, a Fidesz korábbi pénztárnoka július elején jelentette be, hogy visszavonul és eladja üzleti érdekeltségeit. Július közepén a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta, hogy egyetlen cég kivételével a teljes Simicska-birodalom Nyerges Zsolt vállalkozó kezébe kerüljön.  (…) Az első hírek arról szóltak, hogy a Hír TV Mészáros Lőrinchez kerülhet, majd később egyre több helyen lehetett arról olvasni, hogy a befutó a legnagyobb fideszes médiakonglomerátumot, a Mediaworkst irányító Liszkay Gábor lesz. (…) Szerdára virradó éjszaka megérkeztek a kormánykedvenc őrző-védő cég, a Valton emberei, körülbelül tízen várakoznak a portán. Tarr Péter vezérigazgató-helyettes szerda reggel körbement és megkérte a kollégáit, hogy töröljék a számítógépekről a személyes anyagaikat és pakolják össze holmijukat. A híradós stábok reggel még elindultak forgatni, de a hírigazgató reggeli e-mailje szerint ezek az anyagok valószínűleg már nem neki készülnek” – közölte a 24.hu, amely folyamatosan frissülő, részletes helyszíni riportban számol be a hatalomátvétel eseményeiről.

„ (…) Nem sokkal 10 óra előtt megérkezett Liszkay Gábor, aki az újságírói kérdésekre nem válaszolt. Nyerges Zsolt is megérkezett, aki annyit reagált, hogy úgy korrekt ha először a Hír TV dolgozói tudnak meg mindent. (…) A Magyar Hang információi szerint Kálmán Olgának már fel is mondtak. A Magyar Idők cikke szerint Bodacz Balázs, illetve több műsor felelős szerkesztője, Zimon András sem folytathatja a munkát a televíziónál….”

 A szöveg és címlapkép forrása, további részletek: 24.hu >>>

Gábor György kommentárja a történtekhez

Eredetileg hétfőre vagy keddre akartak behívni, de ezek számomra alkalmatlan időpontok voltak, így hát maradtunk a szerdában, vagyis a ma estében. Olga Kálmán műsoráról van szó. Aztán jött délelőtt egy sms Olgától: „Lesz egy szabad estéd ma.” A többi már ismert.

Akkor, ugye, senki sem ért félre? Nem a magam tévés szereplésének elmaradásáért szomorkodom, egy nagy frászt, ebből a szempontból cseppnyit sem érdekel az egész. Sőt…, de ezt most hagyjuk!


Amitől egyszerűen okádhatnékom van, az maga a tény, amit ez az egész Hír Tv-s cucc még a vak számára is világossá kellett, hogy tegyen: echte fideszes, fideszessé tett, fideszessé kényszerített, fideszessé zsarolt és kötelezett oligarchák jönnek-mennek, s adják-veszik a hazai sajtónak nevezett vicchalmazt. Persze saját zsebből mindenki azt ad-vesz és privát tulajdonát akként hasznosítja, ahogy kedve tartja. Itt azonban lószart van saját tulajdon, itt – s nem csupán az egész genezisét, hanem a fenntartást, a reklámbevételeket stb. tekintve – hazai és EU-s közpénzekből lenyúlt szajréval csencselnek a közpénzekből zsírosra hizlalt orgazdák, erős pórázon tartott kopók, akik úgy tesznek, mintha övék volna itt minden, csakhogy nem ők, hanem a despota itt mindennek a legfőbb tulajdonosa. A Bibliában József történetét aitiológiai elbeszélésnek szokás nevezni. A szentföldi zsidóság számára magyarázatot és értelmezést igényelt, miként alakulhatott ki a szomszédjukban a mindent tulajdonló fáraó despotikus intézménye, ugyanis a zsidóknál ilyen intézmény nem jöhetett létre, a király (az uralkodó) nem szerezhette meg magának tokkal-vonóval az egész országot, szigorú szabályok korlátozták őt, éppen azért, mert a földeknek, a javaknak a végső (fiktív jogi) tulajdonosa az Örökkévaló. Az Egyiptomban honos állapotokra a bibliai József-történet egymást követő hét bő és hét szűk esztendejének ismert elbeszélésével próbáltak magyarázatot találni a zsidók.

Szóval ezek az alakok közpénzekből megszerzett tévékkel, rádiókkal, újságokkal seftelgetnek, a despota parancsára és utasítására, miként azt előírja, utasításba adja, hol fenyegetőzve, hol zsarolva, hol kézből etetve és cirógatva. 
És lószart van itt sajtószabadság, csupán egy ménkű hamis homofónia van. A teljes lakosság választásokon győztes 35%-ának egyetlen szólama, a maradék 65% polifóniája nélkül. Csend. Kuss!

És közben echte nyilas lelkületet idéző keretlegények szórakoznak és kacagtatják meg egymást azon, hogy jóízűen köpdösik és rugdalják azokat, akiknek a cipőtalpáig sem érnek föl. Fáj is ez nekik nagyon. És mindezt privát elhatározásból? Magán elszántságból? Egy frászt! A nyilas lelkületet idéző alak vallomást tesz: jött a parancsolat, violaszín pecsét alatt. Ukázba kapták. Mostantól már lehet. Kötelező. Teljes gőzzel. A csillagos égig és akár a könyvégetésig.

Imigyen öklendezik a maga keresztyéni hangján: „kész az elhatározás, és az egész bagázst hamarosan kitakarítják nagyjából azzal az empátiával, ahogyan a lóistállóban a málladozó végterméktől megszabadul a gondos ápoló.”

És most idecitálom – ahogy a despota mondta – „napjaink legérdekesebb vitájának”, a „kulturális” álruhát ölteni próbált tahóságnak a – legalábbis számomra – legszimptomatikusabb mondatát, amelyet „napjaink legérdekesebb vitája” mottójának is megszavazhatnánk. A célba vett személy jelen esetben a világ egyik legjelentősebb karmestere, Fischer Ádám, de mindez lényegtelen is. A mondat így hangzik: (Fischer Ádámnak) „…Kis híján ínhüvelygyulladása lesz a sok vezényléstől és a pénzszámlálástól, amit érte kap.”

Ha a dolgok kedvezően alakulnak, talán már a ma esti Hír TV nézője is hasonló, „régi vágású” kereszténydemokrata gondolatokkal töltekezhet.