Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2022. szeptember 24. Az év 267. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738819. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Furcsa és értelmetlen: a madarászok is gyanúsak a kormánynak

Furcsa és értelmetlen: a madarászok is gyanúsak a kormánynak
Klubrádió

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az Európai Uniótól kapott támogatások miatt szerepel a külföldről támogatott szervezetek listáján – mondta az egyesület szóvivője a Klubrádióban. Az összeállítást továbbra is aggályosnak és értelmetlennek tartják, de problémát egyelőre nem okoz nekik, az uniós támogatás viszont elengedhetetlen a munkájukhoz.

Csak boldog lehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, ha olyan listán szerepel, amelyen ott van a Magyar Vöröskereszt is – mondta a Klubrádiónak Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, Orbán Zoltán. 

Az egyesület munkatársa annak kapcsán nyilatkozott, hogy a külföldről támogatott szervezetek listájára a gyűjtés frissítése után rajtuk kívül mások között a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Zsonglőr Egyesület is szerepel.

Orbán Zoltán szerint esetükben a támogatás onnan jön, ahonnan az a pénz is, amely jelentős részben eltartja Magyarországot: az Európai Uniótól. Megjegyezte, hogy például az uniós összegek szavatolják a nemzeti parkok működését is, amelyeknek állami támogatását már rendkívüli mértékben megnyirbálták.

Ha csak a fentieket nézzük, már az is kicsit viccessé teszi a külföldről támogatott szervezetek listáját eredményező kezdeményezést – tette hozzá.

A madártani egyesület szóvivője arról is beszélt, hogy Magyarország természeti kincsekben annyira gazdag, és ezek akkora értékek egész Európa számára, hogy megőrzésükért az EU évi sok százmillió forint támogatást ad. Ez az összeg nem csak nélkülözhetetlen a hazai természetvédelemhez, de rengeteg munkahelyet is fenntart, ráadásul a leghátrányosabb helyzetben lévő településeken is – hangsúlyozta.

Orbán Zoltán kiemelte, hogy a listát továbbra is aggályosnak és értelmetlennek tartják, de problémát egyelőre nem okoz nekik, az uniós támogatás viszont elengedhetetlen a munkájukhoz.