Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. március 30. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739006. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Akadémia: elakadtak a tárgyalások a szaktárcával, de folytatni kívánja őket a kormánnyal

Akadémia: elakadtak a tárgyalások a szaktárcával, de folytatni kívánja őket a kormánnyal
(mta.hu)
 

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége elfogadhatatlannak tartja az MTA kutatóintézet-hálózatának megcsonkítását, akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását. Az elnökség döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz.

A 2019-i költségvetésről szóló törvény július 20-i parlamenti végszavazása után folytatódtak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között, a július 25-i rendkívüli elnökségi ülés határozatának megfelelően.

Az egyeztetések során lefektetett elvek alapján – Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kérésére – Lovász László, az MTA elnöke augusztus 23-án levélben foglalta össze az MTA javaslatait, a többi között egy kutatóhálózati tudományos tanács felállítását javasolva. A teljes levelet pdf-formátumban itt olvashatja el.

Az MTA elnökének levelében javasoltakra a minisztertől szeptember 10-ig nem érkezett válasz.

Szeptember 10-én szóbeli egyeztetés zajlott Lovász László és Palkovics László között. Ezen a miniszter az MTA elnökének rendelkezésére bocsátott egy munkaanyagot azzal, hogy ezt az elnökség tagjai megismerhetik.

A munkaanyagból egyértelműen kiderül, hogy ez nem a kormány álláspontja.

Az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból a többi között kiderül, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek „konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez az idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.

Lovász László, az MTA elnöke a vezetői kollégium szeptember 11-i ülésén elmondta, hogy az intézethálózat integritásának megsértése nem elfogadható számára.

A még ma megtartott elnökségi ülésen Lovász László arra kérte az elnökség – az MTA legfőbb döntéshozó testülete két közgyűlés között – tagjait, hogy foglaljanak állást a fentiekkel kapcsolatban.

Az elnökség – a miniszter új szempontjait megismerve – az MTA és az ITM közötti tárgyalásokat elakadtnak tekinti, és az intézethálózat feldarabolását nem tekinti tárgyalási alapnak, de a tárgyalásokat folytatni kívánja a kormánnyal. Az elnökség döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz, ennek időpontjára és napirendjére vonatkozóan a tárgyalások függvényében tesz javaslatot.


Az elnökség egyhangúlag a következő határozatot hozta:

Az Elnökség megismerte az MTA elnökének előterjesztését az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) folytatott tárgyalásokról, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetei finanszírozásának tervezett átalakításával kapcsolatban, és fenntartja korábbi 31/2018 (VI. 15.), 32/2018 (VI. 26.), valamint 42/2018. (VII. 25.) számú határozatait.

Az elnökség az intézethálózat bármely megcsonkítását, akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja. Ha megalapozott átalakítási igény merül fel, az intézetek alapfeladatában és finanszírozásában bekövetkező lényeges változásokat csak nemzetközi mérce szerinti, nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás alapján tartja elfogadhatónak.

Az elnökség szeptember 25-én újabb ülést tart.