Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. november 30. Az év 334. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kultúrát apától (és apával) – egyedülálló kezdeményezés

Kultúrát apától (és apával) – egyedülálló kezdeményezés
B. Mezei Éva

A férfiak vegyenek részt aktívabban a gyerekek kultúrára nevelésében – erről az eredeti kezdeményezésről hallhattunk a Magyar Állami Operaházban. Nemzetközi felmérés mutatja, hogy egyre kevesebb a férfiminta a gyermekek nevelése közben. A házasságok 60–70 százaléka válással végződik. A városiasodás, a túl sok munka egyaránt csökkenti a férfiak jelenlétét a családban. A pedagóguspálya elnőiesedése is ebbe az irányba hat. (Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója / a szerző felvétele.

Az újonnan létrejött Férfiak Klubja független társadalmi szervezet kezdeményezésének célja, hogy ünnepi alkalomként vigyék színházba a gyerekeiket az apák – legyen velük a gyerek(ek) közös élménye a kultúra.

A felmérések alapján a mai negyvenesek zömének csak kevés olyan élmény jut eszébe, amely csakis az édesapjához kötődik. Közös barkácsolás, meccsnézés ma is megdobogtatja a szívüket. Viszont szinte alig van közös élménye a 20–30 év alatti korosztálynak.

Az apák motiválása alapvető a gyermeknevelésben. Az igazi apaidő, a közös programok meghatározó élmények a gyerekek életében. Ideje új lehetőségeket teremteni, hogy az apáknak legyen esélyük átadni a férfias viselkedésmintákat. Ezen túl kapcsolódjék az apákhoz az, hogy kultúrát visznek a családba! „Éppen ezért hirdetjük meg a Kultúrát Apától programunkat – mondta Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója. – A kezdeményezéséhez színházak, társulatok, előadások csatlakozhatnak, amelyek külön erre a célra jegyeket ajánlanak fel. Legalább évente egyszer kötődjék az apához, hogy a gyerekek ünneplőbe öltöznek, az oda-vissza úton kivételes beszélgetéseket folytatnak egymással, és ünnepként élnek át egy ilyen meghatározó kulturális élményt…” Az év többi napján persze menjen az egész család színházba, de ez a rendszeres, különleges lehetőség alkalmat ad az apák felelősségvállalásának a népszerűsítésére, az apák aktivizálására, az apa–gyermek-kapcsolat elmélyítésére, és arra, hogy az anyák és a gyermekek büszkék lehessenek, felnézhessenek az apukákra.

Ókovács Szilveszter, az Operaház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy jövő márciusra három apáselőadást terveznek. Máris tíz színház, intézmény jelentkezett itthonról, továbbá Kolozsvárról és Brüsszelből. Elsőként a Fórum Színház csatlakozott – jelentette be Németh Kristóf igazgató, aki maga is nagyon fontosnak tartja a közös élményeket a gyermekekkel, s ezért vesz részt a Férfiak Klubja „kultúrát apától” kezdeményezés támogatásában.