Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2022. október 3. Az év 276. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738828. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az unió nem engedi aláásni az Európa-házat a populistán önfejű Orbánéknak

Az unió nem engedi aláásni az Európa-házat a populistán önfejű Orbánéknak Az unió nem engedi aláásni az Európa-házat a populistán önfejű Orbánéknak

A The New York Times ismerteti a Reuters hírügynökség értékelését, amely szerint az, hogy az Európai Parlament Magyarország megbüntetése mellett szavazott a demokratikus normák megcsúfolása miatt, kezére játszik Orbán Viktornak abban, hogy a jövőre esedékes uniós választások előtt a nemzeti szuverenitás bajnokaként tüntesse fel magát a távoli brüsszeli elittel szemben. 

Strasbourgi szereplésével a magyar miniszterelnök a Reuters szerint megerősítette saját helyzetét mind belföldön, mind azon bevándorlás-ellenes pártok körében, amelyek várhatóan növelni tudják majd jelenlétüket az Európai Parlamentben.

Megjegyzendő: a Le Figaro, a francia mérsékelt jobboldal legszínvonalasabb lapja olyan friss közvélemény-kutatási eredményt közöl, amely szerint – a népszerűséget tekintve – csökken a különbség Emmanuel Macron francia köztársasági elnök Lendületben nevű, centrista irányzatú pártja és Marine Le Pen Nemzeti Gyűlés nevű unió- és migrációellenes, szélsőjobboldali populista mozgalma között. Macron Le Pennel készül párbajra – írja a Le Figaro.

 

Visszatérve a The New York Times által átvett Reuters-anyaghoz, a szerdai szavazás nyomán ugyanakkor az Európai Néppárt fontolóra veheti, hogy kizárja a Fideszt, bár az eljárást nem lenne könnyű végig vinni. A néppárti vezetők, köztük Angela Merkel német kancellár a Salzburgban tartandó EU-csúcs előestéjén együtt vacsoráznak majd, de a dolgok jelenlegi állása szerint a Fidesz eltávolítása nem szerepel az étlapon – értesült a hírügynökség egy néppárti tisztségviselőtől. 

A londoni The Times úgy vélekedett: a strasbourgi szavazás mélyebb oka az volt, hogy Magyarország és néhány más európai állam nem fogadja el a menekültek kötelező kvóta szerinti átvételét, és Brüsszelben, valamint Berlinben ezt az európai szolidaritás elárulásaként értelmezték. Ez azonban a brit konzervatív lap szerint rávilágít arra, hogy az ellenőrizetlen tömeges bevándorlás által előidézett konfrontáció miatt összeomlott az EU politikája. Az unió nyugati és keleti része közötti megosztottságra Budapesten és Varsóban úgy tekintenek, hogy az önmagát szabályalkotónak kinevező Párizs és Berlin áll szemben azokkal a kisebb államokkal, amelyeknek e szabályokat alapvetően követniük kellene. 

Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének – írta a The Times – hidat kellett volna építenie ezen álláspontok között, de ehelyett hidat égetett. Juncker a jelek szerint azt hiszi, hogy a multilateralizmus látomásával és alternatív értékrendszerrel ellensúllyá teheti Európát a Trump vezette Egyesült Államokkal szemben. Ennek azonban az az eredménye, hogy az Európai Bizottság irányvonala zsákutcába vezet, és aláássa a nyugati szövetséget – fogalmazott a brit konzervatív sajtó vezető lapja. 

A szerdai szavazás néhány további lapvisszhangja, röviden. 

A madridi El País szerint a Magyarország ellen indított eljárás megmutatja, milyen messzire jutott a populista önfejűségben az Orbán Viktor vezette magyar kormány, ugyanakkor bizonyítja azt is, hogy az unió szervei nem engedik az európai projekt aláásását. 

A pozsonyi Sme szerint az európai parlamenti képviselők belátták, ha most nem lépnek fel minden magyar szabadságjoga mellett, akkor további európai autokraták kaphattak volna zöld fényt például a független és kritikus sajtó elhallgattatásához, vagy éppen a befolyt adók felhasználásának átláthatatlanná tételéhez. 

A szófiai Trud „beszédlátványosságnak” minősítette a vitát és a szavazást, kiemelve azt, hogy a 7. cikk tényleges életbe léptetéséhez a tagállamok egyetértésére lenne szükség.  

A varsói Gazeta Wyborcza felhívja a figyelmet arra, hogy egyes kommentátorok szerint Lengyelország óhatatlanul arra az útra sodródik, amelyen Magyarország jár, ám ezzel a nézettel szemben azt hozza fel, hogy Lengyelország az európai értékekhez jobban kötődő, emellett pedig fontosabb állam, mint Magyarország.  

A bukaresti Adevarul meglátása szerint az európai értékekről szóló retorikával az európai szocialisták készek lehetnek arra, hogy – talán úgymond a szimmetria kedvéért – feláldozzák a börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea vezette román szociáldemokrata pártot is. 

A hamburgi Die Welt a dpa német hírügynökség alapján felhívja a figyelmet arra, hogy miközben a német kereszténydemokrata képviselők – tehát a Merkel vezette CDU politikusai – csaknem teljesen egyöntetűen a Sargentini-jelentés mellett szavaztak, a bajor CSU, a Keresztényszociális Unió négy európai parlamenti képviselője – az egyetlen Manfred Weber néppárti frakcióvezető kivételével – ellenszavazatot adott le. Vagyis a CSU-s Weber álláspontja mellé éppen saját párttársai nem sorakoztak fel, a Bajorországon kívül működő CDU képviselői viszont zömmel igen.