Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. március 30. Az év 89. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739006. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európának tiszta, okos és megfizethető energiára van szüksége

Európának tiszta, okos és megfizethető energiára van szüksége Európának tiszta, okos és megfizethető energiára van szüksége
(Tudósítónktól)

A tiszta energia egyre növekvő térnyerésének segítése csak a civil társadalom, a regionális és helyi szintű érdekelt hatóságok, szervezetek, szakmai egyesületek aktív, együttes részvételével valósulhat meg. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében – a 125 éves ELMŰ támogatásával – megvalósuló 65. vándorgyűlés vezérgondolatát mindemellett a digitális transzformáció energiaiparra gyakorolt komplex hatása adta.

A visegrádi vándorgyűlés, konferencia és kiállítás fő témája az Európai Unió „tiszta energiát minden európainak” koncepciója volt. Eltérően vélekednek a szakemberek az „úton a tiszta energia felé” kérdéskörről. Az egyesület álláspontja szerint a vita akkor lehet igazán eredményes, ha sikerül teljes körűen, a szakmai, gazdasági és társadalmi hatások mérlegelésével bemutatni, végiggondolni.

„A tiszta energiára áttérés nem lehet felülről lefelé haladó folyamat, emellett nem valósítható meg a társadalom, a politikai döntéshozók, a regionális és helyi szintű érdekelt hatóságok, szervezetek, szakmai egyesületek részvétele nélkül – mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke. Az egyesülettel aktív szakmai szerepet kívánunk vállalni a folyamatban, ezért hívtuk párbeszédre ebben az évben is az iparág szereplőit. Fontosnak tartjuk teljes körűen bemutatni a ránk váró kihívásokat, hiszen a tisztán szakmai kérdések mellett egyre fajsúlyosabban jelennek meg a társadalmak egészét érintő, égető olyan kérdések, mint az energiatermelés környezeti, egészségügyi hatásai, vagy a gazdasági ösztönző rendszerek kialakítása az energiatudatosság és energiahatékonyság növelésére.”

„Sajnos nincs olyan terület és nem ismert olyan villamosenergia-termelő technológia, amelyre ne hatna kedvezőtlenül és amelynek nem rontaná hatásfokát a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váló hőség. Ugyanakkor az elmúlt időszak termelési adatai alapján is egyértelmű, hogy az atomenergia nemcsak a magyar, de az egész európai villamosenergia-rendszer meghatározó eleme ma is és marad a jövőben is” – jelentette ki Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. (A magyar atomerőmű-lobbi első számú képviselője aligha nyilatkozhatott volna másként – a szerk. megj.)

Az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár, dr. Kaderják Péter szerint a szektorban végbemenő és még ezután várható technológiai, piaci, szabályozási folyamatok nagy hatással vannak a kormány energia- és klímapolitika stratégiaalkotására is. Olyan fejlődési irányokban és megoldásokban gondolkodnak, melyek Magyarország erősödő energiafüggetlenségét, növekvő ellátásbiztonságát, továbbá a hazai fogyasztók javát szolgálják – állította a főtisztviselő.

A másodlagos energiahordozók közötti technológiai versengés egyre inkább a villamos energia arányának növekedését vetíti előre, amely (az villamosítás, a dekarbonizáció, decentralizáció és digitalizáció révén) képes a városi közösségek életminőségének látványos javítására – hangzott el a konferencián.

Az előrejelzések szerint az átlagos európai háztartások villamosenergia-fogyasztása 2030-ra a jelenlegi 4 ezer kWó/év értékről 10-15 ezer kWó/évre növekedhet (infó: NKM Áramhálózati Kft.) A tiszta, okos és megfizethető energia mind a szakma, mind a lakosság közös érdeke. A fogyasztásnövekedés következtében szükségszerűvé válik a hálózati infrastruktúra bővítése, ezt pedig a kevesebb bürokrácia, a jelenlegi engedélyezési folyamatok egyszerűsítése, gyorsítása tudja megfelelő mértékben támogatni.

A villamos ipari szakemberképzésnek folyamatosan igazodnia kell a technika fejlődéséhez és igényeihez, ennek megfelelően sürgető új tantárgyak, valamint a kor követelményeinek megfelelő szempontrendszer bevezetése.

Az elektrotechnikai egyesület vándorgyűlésén megfogalmazódott gondolat szerint digitális korunk ügyfelei a modern és flexibilis fogyasztói kapcsolatokat, kommunikációs csatornákat várják el a szolgáltatóktól. A szakmai utánpótlásra vonatkozó követelmények és az innovációs technológiai változások erősen hatnak egymásra, csakhogy még átmeneti időszak elején vagyunk, amely fontossá teszi, hogy a jelen infrastruktúráinak működtetése mellett már a jövő új rendszereinek felépítésén is dolgozzunk.