Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2022. január 27. Az év 27. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738579. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szociális lakásépítés: a lakhatásról rendez konferenciát Bécs

Szociális lakásépítés: a lakhatásról rendez konferenciát Bécs
EuroCommPR*Bécs

Mindenkit érintő témáról, a megfizethető lakhatásról rendez konferenciát az osztrák főváros december 4–5-én. A szakmai fórum részvevői egyebek között arra keresik majd a választ, hogy milyen jogi és pénzügyi keretfeltételek ösztönöznék a szociális lakásépítést Európában. (A nyitó képen: a Karl-Marx-Hof, a bécsi szociális lakásépítés egyik jelképe © Eurocomm-PR / Mario Lang)

Mivel Európa-szerte egyre nagyobb probléma a hajléktalanság és egyre több európai polgár számára a lakhatás a legnagyobb kiadás – 81,5 millióan a jövedelmük több mint 40 százalékát fordítják erre a célra –, az önkormányzati lakásépítésről rendez konferenciát Bécs.

Simmering is megújul © Eurocomm-PR / Mario Lang

Az Európai Unió intézményeinek valamint európai nagyvárosoknak a képviselői, lakásépítési szakemberek, szakértők és a bérlők képviselői olyan kérdésekre keresik majd a választ mint, hogy milyen jogi és pénzügyi keretfeltételekre van szükség ahhoz, hogy Európában növekedjék a befektetési kedv a szociális lakásépítés területén, illetve, hogy milyen hozzáadott érték az önkormányzati lakásépítés az európai városok valamint a gazdaság számára?

A december 4–5-i szakmai fórumon a résztvevőknek arra is lehetősége lesz, hogy megismerjék Bécs aktuális lakásépítési beruházásait és kezdeményezéseit mint például a Sonnwendviertelt, ahol 2025-re a bécsi új főpályaudvar közelében új városrészt hoznak létre mintegy ötezer lakással. Bemutatják még a Horizon 2020 részeként megvalósuló Smarter Together programot: a simmeringiek szakértőkkel és kerületi vezetőkkel közösen keresnek az életüket megkönnyítő és a fenntarthatóságot szolgáló megoldásokat például az energiaellátás- és felhasználás, vagy a közlekedés területén. A résztvevők megismerhetik a Wohnberatung Wien munkáját, ahol egy helyen intézik az önkormányzati lakások igénylését, kiutalását és a lakbér-támogatásokat, valamint megtudhatják, milyen támogatásra számíthatnak az önkormányzat részéről azok a bérlők, akiket kilakoltatás fenyeget.

Bécsben a lakosság több mint 60 százaléka önkormányzati vagy szociális bérlakásban él, a városi önkormányzat lakásállománya összesen 220 ezer otthont számlál. Ehhez jön még 200 ezer olyan lakás, amelyet nem nyereségérdekelt lakásépítő és -fenntartó cégek üzemeltetnek.

A Sonnwendviertel lakói nagyon elégedettek az új otthonukkal © PID / Christian Jobst

A konferencia egyben záróeseménye az Amszterdami Paktum (Urban Agenda for the EU) keretében megvalósuló Housing Partnership programnak, amely a megfizethető lakhatás kihívásaival foglalkozik. A program lezárása alkalmából konkrét követeléseket fogalmaznak meg az Európai Unió törvényhozói számára, amelyeket a bécsi Housing for All konferencián mutatnak be először.