Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2022. december 7. Az év 341. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738893. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiskapuk és fekete lyukak: áfacsalások miatt 50 milliárd euró veszteség

Kiskapuk és fekete lyukak: áfacsalások miatt 50 milliárd euró veszteség
Infovilág

A képviselők szerdán támogatták az áfaszabályok Európai Bizottság által javasolt reformjának jó részét, néhány módosítással – köztük a legfelső áfakulcs meghatározásával.

A ház két jogszabály-tervezetről szavazott. Az egyik (536 szavazat mellette, 19 ellene, és 110 tartózkodás) az egységes piacon belüli kereskedelmet hivatott egyszerűsíteni elsősorban a kis- és középméretű vállalkozások számára, míg a másik (536 szavazat mellette, 87 ellene és 41 tartózkodás) – amelynek jelentéstevője Szanyi Tibor magyar szocialista képviselő – egyértelműbb áfakulcs-rendszert kíván létrehozni. Mindkét tervezet a teljes áfarendszer-reform részét képezi, melynek általános célja, hogy egyértelműsítse a határokon átnyúló kereskedelem során alkalmazandó szabályokat.

Az unió tagállamai évente csaknem 50 milliárd eurótól esnek el áfacsalások miatt, mutatják egyes tanulmányok.

A két parlamenti szavazás során a képviselők nagyrészt támogatták a bizottsági javaslatot, ugyanakkor kezdeményezték egy 25 százalékos legfelső áfakulcs meghatározását, vitarendezési eljárások bevezetését, és egy olyan tájékoztató portál létrehozását, amely azonnal pontos információval szolgál a tagállamokban meglévő áfakulcsokról.

A szavazás előtti  vitábaJeppe Kofold, az áfaszabályok témájáért felelős dán szocialista képviselő kijelentette: „Jelenleg sokféle áfarendszer létezik az Európai Unióban, tele kiskapuval és fekete lyukkal. Ez vezetett el oda, hogy egyre több áfabevétel tűnik el. Az előttünk lévő reformokkal évente 41 milliárd euróval csökkenthetjük ezt az áfabevétel-kiesést, egymilliárd euróval pedig a vállalatok adminisztratív költségeit."

Az áfakulcsok témaköréért felelős Szanyi Tibor elmondta: „Az áfarendszer reformja alapvetően fontos az uniós vállalkozások támogatása szempontjából. A jelenlegi rendszer a mai globalizált világban egyszerűen nem működik. A reformok a jelenlegi rugalmasságot fenntartva csökkentik a tagállamok közötti különbségeket, támogatják a kis- és középvállalkozásokat, és a szociális és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik."

A Bizottság jogszabály-tervezetén javasolt változtatások most a Tanács elé kerülnek elfogadás céljából.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2018.10.3.)

A vita felvételről (2018.10.2.)

Az eljárás lépései (áfakulcsok, angolul)

Jelentéstevő (áfakulcsok): Szanyi Tibor (S&D, Magyarország)

Az eljárás lépései (áfaszabályok, angolul)

Jelentéstevő (áfaszabályok): Jeppe Kofod (S&D, Dánia)

Az Európai Bizottság becslései az áfacsalások miatt kieső adóbevételről (angolul,  magyar adat 39. oldal)

EP kutatószolgálat az áfareformról (angolul)

Adózási szabályok az Unióban: Ki az illetékes? (Európai Bizottság, angolul)