Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2023. február 2. Az év 33. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738950. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tovább zsugorodik a hazai cégbázis

Tovább zsugorodik a hazai cégbázis
Opten-információ

Az idei harmadik negyedévben 8482 cégtörlés mellett 6709 cégalapítás történt, így három hónap alatt további csaknem kétezerrel csökkent a hazai cégek száma. Szeptember végén 526 ezer cég működött az országban, közülük 50 ezer már valamilyen megszüntetésre irányuló eljárás alatt van. A cégalapítások száma hat százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakát, a cégtörléseké nyolc százalékkal elmarad az előző év azonos időszakától, tehát az évek óta tartó csökkenési irányzat enyhülni látszik.

A megszüntetésre irányuló eljárásokat továbbra is egyértelműen a kényszertörlési eljárások uralják, az összes eljárás 53 százaléka tartozik ebbe a típusba. A negyedév talán legkedvezőbb híre, hogy a végelszámolások száma csupán 1701 volt. Ez ötödével kevesebb a tavalyi azonos időszakinál, és nyolc százalékkal elmarad 2018 második negyedévétől. Tehát látványosan kevesebben döntenek a cégük önszántukból történő megszüntetése mellett, ami a vállalkozási hangulat fejlődését jelzi.

Az idei harmadik évnegyedben 15 554 cégnél történt végrehajtás, ami rendkívül sok, jelzi a számlafizetési problémák sokaságát, viszont az is igaz, hogy kilenc százalékkal kevesebb az esztendővel ezelőttinél.

A felszámolással megszűnt cégek száma a három hónap alatt 1269 volt, ami még mindig rendkívül magas, tekintve, hogy ezen eljárás mögött is kifizetetlen számlák tömegei állnak.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát hasonlítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedévi értéke átlagosan 10 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten-CFI Vas, Győr–Moson–Sopron és Veszprém megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Békés és Fejér megye produkálta.