Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2022. július 3. Az év 184. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738736. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Egészséges-e a Földünk? – Az emberiség történetében sorsdöntő két év következik

Egészséges-e a Földünk? – Az emberiség történetében sorsdöntő két év következik Egészséges-e a Földünk? – Az emberiség történetében sorsdöntő két év következik
WWF Magyarország

Tudta-e, hogy a természet nyújtotta szolgáltatások értéke évente 125 ezermilliárd amerikai dollár? És azt, hogy a Földnek ma már csupán a negyede mentesül az emberi tevékenység alól? Két év után ismét megjelent a WWF (azaz: Természetvédelmi Világalap) „élő bolygó” jelentése, ami lerántja a leplet bolygónk állapotáról és az emberi tevékenység hatásáról. (A képek forrása: Shutterstock /WWF)

Mingtegy 45 év alatt 60 százalékkal zsugorodtak a gerinces állatok populációi, 22 százalékkal kevesebb az emlősök számára alkalmas élőhely, a tengeri madarak több mint 90 százalékának gyomrában található műanyag… Csak néhány rémisztő szám a rengeteg adatból, amely a WWF legfrissebb „élő bolygó” jelentésében olvasható – és amely a bolygó jelenlegi állapotát mutatja.

A természet tiszta vizet, levegőt és termőtalajt kínál, helyet ad a különféle fajoknak, élelmiszer és gyógyszer is. Természetesnek vesszük, hogy jelen van, és folyamatosan ad. Pedig ha nem vigyázunk rá, akkor egyszer csak elfogynak az erőforrásai.

Lássunk néhány konkrét adatot! Az „élő bolygó” jelentés szerint 1970–2014 között a gerinces fajok populációi 60 százalékkal csökkentek (a trópusokon pedig 89 százalékkal!). Az élőhelyek eredeti biodiverzitása 1970-ben még 81,6 százalék volt, 2014-ben pedig már csak 78,6 százalék. Ez idő alatt az Amazónia ötöde, az egész világot tekintve a vizesélőhelyek 35 százaléka eltűnt. 1990–2015 között pedig 129 millió hektárnyi erdőnek inthettünk búcsút. Holott, miként minden életet, akként az emberét is ezek bonyolult hálózata tartja fenn.

A természet azonban még így is sokat tesz értünk, melyet az idei „élő bolygó” jelentés számszerűsít is: megtudhatjuk például, hogy a természet nyújtotta szolgáltatások értéke évente 125 ezermilliárd amerikai dollár. Vagy: élelmiszer-termelésünk 35%-a függ a beporzástól, a világ lakosságának pedig 10-12%-a számára nyújt megélhetést a halászat és haltenyésztés. Sőt, a hal 4,3 milliárd ember elengedhetetlen fehérjeforrása.

A bolygó állapotának romló tendenciája természetesen nem véletlen: 1800 óta hétszeresére nőtt a népesség – ma már több mint 7,6 milliárdan élünk a Földön –, a világgazdaság pedig a harmincszorosára bővült. Földünket elsősorban olyan emberi tevékenységek vagy következményeik veszélyeztetik, mint az élőhelyek pusztulása, a fajok kizsákmányolása, a túlhasználat, a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, valamint az invazív fajok és betegségek. Az emberi tevékenység hatása megkérdőjelezhetetlen. A kérdés: vissza lehet-e fordítani ezt a tendenciát, és ha igen, hogyan?

Hosszú út áll előttünk, ha javítani akarunk a Föld állapotán, azonban összefogással, tudatossággal, következetességgel és azonnali lépésekkel ez nem lehetetlen!

Az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiróban rendezett környezet és fejlődés témájú konferenciáján fogalmazódott meg a Biológiai Sokféleség Egyezmény, amely amellett, hogy meghatározza az ember és a természet kapcsolatát, konkrét alapelveket és feladatokat is megfogalmaz. A cél, hogy 2020-ra teljesüljenek az egyezményben foglalt célok. Például az, hogy a természetes élőhelyek zsugorodásának jelenlegi mértékét 2020-ra megfelezzük, majd lehetőség szerint teljesen megállítsuk. A veszélyeztetett fajok további pusztulását is meg kell gátolnunk.

A fenntartható fejlődési célok is kijelölik azt az utat, amelyen járnunk kell ahhoz, hogy a természet integritását megőrizzük.

A világ vezetői 2020-ban remény szerint újabb célokat határoznak majd meg a biológiai sokféleség védelmében. Az addig vezető út lehetőséget ad arra, hogy utoljára észbe kapjunk, és a tetteinket és céljainkat jó irányba tereljük.

Mi vagyunk az első generáció, amelyik tisztán látja a természet óriási értékét, és azt, hogy milyen hatalmas nyomást gyakorol rá az emberiség. És talán mi vagyunk az utolsó nemzedék is, amelyik még tehet érte, és visszafordíthatja a természet pusztulását. A mostantól 2020 végéig tartó időszak sorsdöntő az emberiség történetében.

Az “élő bolygó” jelentés magyar nyelvű összefoglalója ide kattintva érhető el. A teljes, angol nyelvű Élő Bolygó Jelentés innen tölthető le.