Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2023. december 3. Az év 337. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739254. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Frissítendő a Whatsapp üzenetküldő

Frissítendő a Whatsapp üzenetküldő
(Tudósítónktól)

Egy két hónappal ezelőtt fölfedezett WhatsApp-sérülékenység miatt elszállhat az alkalmazás, a G Data szakértője szerint a hibát további támadásra is ki lehet használni.

A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp alkalmazás hibáját augusztusban fedezték fel a szakemberek, azóta gőzerővel dolgoztak, hogy a hibát elhárítsák. Október elején adták ki a frissítést, így aki befoltozta az üzenetküldőt, annak nincs mitől tartania. A hiba rendkívül súlyos volt, egy egyszerű, rosszul megformázott videóhívással a támadók elérhették, hogy az alkalmazás meghaljon. A támadás a videóhívásokban használt Real-time Transport Protocol (RTP) hibáját használta ki.

Adataink attól még biztonságban vannak, ha egy alkalmazás elszáll. Azonban a G Data szakemberei szerint csak idő kérdése, míg nem jelenik meg olyan támadás, mely súlyos károkat is okozhat. A hackerek eleinte a telefon azon funkcióihoz érhetnek hozzá, melyhez a WhatsApp is, azonban egy másik támadással kombinálva ezek a lehetőségek tágíthatók.

A hiba egyaránt érintette az alkalmazás androidos és iOS-es változatát, a webes alkalmazást nem. Azok, akik Androidon a 2.18.302-es verziót, iOS-en pedig a 2.18.93 –est használják biztonságban vannak. Azonban az alkalmazás igen népszerű, 1,5 milliárd használója van, így biztosan van olyan régebbi androidos telefon, amelyet a Play áruházon keresztül már nem lehet frissíteni, azonkívül meg igen veszélyes megtenni. Vagyis e készülékeken ajánlatos egy biztonsági megoldást használni.

Mivel a WhatsApp ennyire népszerű app, a hackerek folyamatosan keresik, hol lehet fogást találni rajta. Egy évvel ezelőtt a Google Play áruház is befogadott egy hamis WhatsApp alkalmazást, mire a keresőóriás munkatársai eltávolították onnan már több mint egymillióan töltötték le.