Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2023. december 3. Az év 337. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739254. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécs már karácsonyi lázban ég

Bécs már karácsonyi lázban ég Bécs már karácsonyi lázban ég Bécs már karácsonyi lázban ég
EuroCommPR*Bécs

A tavaszias időjárás ellenére az osztrák főváros gőzerővel készül a közelgő karácsonyi idényre: a városháza előtt már áll a Christkindlmarkt (Jézuska vásárának) karácsonyfája, a város sok pontján pedig egymás után öltenek alakot a karácsonyi vásárok. Bécsben az idén összesen húsz vásárban merülhetnek alá az ünnep hangulatában az érdeklődők.

Az utolsó simításokat végzik a Bécsi Kertészeti Vállalat, az MA 42 munkatársai a világhíres Christkindlmarkt fenyőfáján, amelyet több mint kétezer LED-lámpa fénye von majd ünnepi fénybe. A 28 méteres fa a karintiai Metnitz községből érkezett az osztrák fővárosba, hogy Bécs legszebb karácsonyfája lehessen.

Teljes pompájában 2018. november 17-től lehet megcsodálni.

Bécs legnagyobb és legismertebb karácsonyi vására, a Christkindlmarkt november 16-án nyílik meg, a látogatók 152 standnál válogathatnak a karácsonyi dekorációk, ajándékok és szezonális finomságok között. A karácsonyi vásárt – sok évtizedes hagyomány szerint – ünnepi álomvilág veszi körül, ahol a gyerekeket régi és új attrakciók, például körhinta, korcsolyapálya és Jézuska-műhely várják. A vásárnak az idén már saját okostelefonos alkalmazása is van, amellyel – a Pokémon Go mintájára – a gyerekek virtuális ajándékokat gyűjthetnek, hogy aztán igazi ajándékokra cseréljék az S.O.S Gyermekfalvak kis lakói számára.

Szintén ezekben a napokban, vagyis november 16–17-én nyit még számos, hagyományosnak számító karácsonyi vásár Bécs-szerte: az Altwiener Christkindlmarkt a Freyungon, valamint a karácsonyi vásár a Stephansplatzon, a Michaelerplatzon, a történelmi hangulatú Spittelbergen, a Türkenschanzparkban, a Práternél, a Riesenradplatzon.

Néhány nappal később, november 21-én, illetve november 24-én kezdődik az idény a Maria-Theresien-Platzon és a Schönbrunni Kastélynál. A Karlsplatzon, a Karlskirche előtt „Art Advent” mottóval november 23-tól nem csupán igényesen megmunkált kézműves és iparművészeti termékek várják a látogatókat, de művészi installációk, tűztánc, utcaszínház és koncertek is.

Aki pedig egy napot sem szeretne már várni a karácsonyi hangulatra, az akár már most is ellátogathat a Museumsquartierba, ahol november 8. óta javában zajlik a téli program. Közkívánatra ismét működik a curling-pálya, a medence helyén pedig nagy autóversenyek zajlanak távirányításos autókkal, de micro-extremebowlinggal - a teke, a billiárd és a golf keverékével – is el lehet ütni az időt, miközben a MQbis-nek nevezett pavilonokban puncsvariációkat és sülteket szolgálnak fel, a hangulatot pedig fényjáték, puncskoncert és DJ-k teszik teljessé. Természetesen a Museumsquartiernak is van karácsonyi vására – nem is egy! Az MQ Pointban rendhagyó karácsonyi dekorációk és vicces ajándékötletek között válogathatnak az érdeklődők, a Winter Wamp-on, Bécs egyetlen nemzetközi szabadtéri dizájnervásárán osztrák és külföldi dizájnerek váltják egymást. December első hétvégéjén pedig, a Weihnachtsquartier keretében mintegy száz osztrák és külföldi fiatal márka kreációi kelletik magukat.

Közlekedésieszköz-rajongóknak kötelező a Remise Közlekedési Múzeum karácsonyi programja: november 30. és december 16. között, péntektől vasárnapig mesebeli álomvilággá változik a Ludwig-Koeßler-Platzon található egykori villamosremíz. A történelmi épületet sütemény- és puncsillat lengi be, miközben a színpadon a metróaluljáróból jól ismert együttesek lépnek fel, az épület körül pedig egy karácsonyi díszbe öltöztetett oldtimer-villamos köröz. A karácsonyi vásár szerepét a múzeumshop tölti be, ahol hógömbök, a villamosok és buszok üléshuzatával megegyező mintájú sapkák és sálak valamint Wiener Linien-mintás kekszesdobozok várják, hogy a karácsonyfák alá kerüljenek.  

A tudósítást illusztráló képek szerzői: Stadtwienmarketing; PID / Christian Jobst; © Matthias Silveri.