Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2023. december 3. Az év 337. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739254. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Még nincs is tél: 23 fagyhalál az emberi jogok napjáig

Még nincs is tél: 23 fagyhalál az emberi jogok napjáig
Infovilág

Huszonháromra emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma szeptembertől december 8-ig. Közülük tizenhatan a hajléktalan-törvény október 15-i életbe lépése óta hűltek ki végzetesen. Tizenöten fűtetlen otthonukban haltak meg, nyolcan pedig a szabad ég alatt – tudatta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) alapító-szervezője ma a budapesti, Kálvin téri aluljáróban „Mit akarnak a hajléktalanok?” címmel tartott sajtótájékoztatón. Az illusztráció forrása: deutschlandfunk.de)

„Ma ünnepeljük az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 70. évfordulóját. A nyilatkozat szerint ’Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyes biztonsághoz’. Magyarország Alaptörvénye szerint ’Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz. Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz’. Nos, a tények azt mutatják, hogy nemcsak az egyetemes törvény sérül, hanem a hazai Alaptörvény is. Hatósági módszerekkel, adminisztratív intézkedésekkel nem lehet felszámolni a hajléktalanságot, sem megszüntetni a szegénységet. A megoldás a kilakoltatások megszüntetésében, a lakhatási jog törvénybe iktatásában, szociális lakásépítésben, a lakhatási költségeket is magában foglaló megélhetés biztosításában, a családegyesítésben és a szociális rehabilitációban rejlik” – mondta Simó. (

     Udvardy Gábor diplomás hajléktalan ismertette a Mit akarnak a hajléktalanok? című dokumentumot:

 1. A hajléktalanszállókon nagyobb tisztaságot, kellő számú takarítót.
 2. Ésszerű és fokozatos egészségügyi tervet a Népegészségügyi  Hivatallal közösen arra , hogyan lehet fokozatosan megszüntetni a csótányokat , poloskát, rühöt és tetűt a szállókon.
 3. Nagyobb légtereket és több személyes teret, hogy a zsúfoltság csökkenhessen a szobákban.
 4. Olyan lakhatási körülményeket, hogy a hajnalban induló és  dolgozó hajléktalanok is minimálisan kialudhassák magukat.
 5. Az ingyen étkezdékben kiadott ételek   minőségét javítani kell, a betegeket figyelembe kell  venni.
 6. Szabályozni kell az intézmények házirendjében , hogy milyen körülmények között lehet valakit kitiltani azonnali hatállyal.
 7. El kell kerülni, hogy valaki megfagyjon, mert azonnal kitiltották a szállóról.
 8. A szociális munkásoknak törekedni kell, hogy azonos életstílusú  embereket  válogassanak egy közös helyiségbe.
 9. Be kell vezetni Magyarországon a társadalmi bérlakások használatát és gyakorlatát , ahogy az külföldön van.
 10. A lezárt szociális lakásokat meg kell nyitni a hajléktalanok előtt.
 11. A lakások fenntartásához megfelelő ellátást kell adni a lakóknak.
 12. A családi csőd intézményét  fel kell  cserélni a személyes csőd intézményére, ami azt jelenti, hogy az adós  hét év után szabadulhat a hitelező  követelésétől.
 13. Tudatosan kell alapozni azokra a személyekre akik hajlandók befogadni vagy együttműködni  hajléktalanokkal.
 14. Az önkéntes és természetes  népi szószólókat  támogatni  kell .
 15. A szegény, kórházi ápolásra szoruló idős és beteg hajléktalanoknak külön intézményrendszer kell építeni.
 16. Vonják vissza az értelmetlen hajléktalanüldözésről szóló törvényt.

           Az MSZF szervezője elmondta még: a miniszterelnökségtől december 1-jén válasz érkezett szeptember 29-i levelükre, amelyben megkérdezte, mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért, egyáltalán foglalkozik-e a kormány ezzel, mit kíván tenni a kormány azért, hogy a rászoruló időben kapjon tűzifát, s ne kerüljenek börtönbe azok, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek. Ágostházy Szabolcs kabinetfőnök, Gulyás Gergely miniszter megbízásából az alábbi választ küldte: „Tekintettel arra, hogy miniszter úr feladat- és hatásköre nem terjed ki a beadványban foglaltak vizsgálatára, a megkeresést az Emberi Erőforrások Minisztériumához, a szociálpolitikáért felelős tárcához, illetékességből válaszadás érdekében továbbítom”. Simó megjegyezte: hány embert fog magával ragadni a fagyhalál, míg a „vizsgálat” befejeződik.