Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2021. március 9. Az év 68. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738255. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kanyarodássegítő Bécs teherautóihoz

Kanyarodássegítő Bécs teherautóihoz
EuroCommPR*Bécs

Egy tragikus baleset után Bécs város még nagyobb súlyt fektet a gyermekek biztonságára. Az iskolák környékén hárompontos közlekedésbiztonsági programot akar bevezetni, saját teherautó-flottáját pedig kanyarodási asszisztenssel látja el. (Nyitó képünk: a kukásautókat is fel akarják szerelni a kanyarodási asszistenssel; foto: Felicitas Matern)

Még január végén történt a tragikus baleset: egy kilencéves fiú vesztette életét, akit egy teherautó ütött el kanyarodás közben. A város lakói azonnal aláírásgyűjtésbe kezdtek. Petíciójukban, melyet mostanra több mint 35 ezren írtak alá, azt követelik, hogy teherautók számára kötelező legyen a kanyarodási asszisztens használata. Bécs város gyorsan reagált a követelésre és bejelentette: átalakíttatja a város tulajdonában levő teherautókat. Első körben a közlekedési ügyosztályok harminchét, 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsiját látják el vezetői asszisztens rendszerrel, ami érzékeli az autó környékén, főként a holttérben tartózkodó személyeket és figyelmezteti a sofőrt, vagy automatikusan fékez.

A köztisztaságiak (MA 48) kukásautóinál is próbálják a kanyarodási asszisztens beépítésének lehetőségét. Ha beválik, akkor mind a 300 bécsi szemétszállító járművet felszerelik az egyenként 3000 euróba kerülő szerkezettel. Az új járműveket pedig már eleve ezzel a technológiával szerzik be.   

A tragédia után a városvezetés közlekedésbiztonsági intézkedéscsomag bevezetését is bejelentette, amelynek lényeges pontja, hogy az iskolák környékén egyre több helyen csillapítják majd a forgalmat.