Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2021. március 5. Az év 64. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Alkotmánybíróság cserben hagyta a civileket

Az Alkotmánybíróság cserben hagyta a civileket

Az alkotmánybíróság nem talált kifogásolni valót a "Stop, Soros!" törvénycsomag Büntetőtörvénykönyvet érintő módosítása (jogellenes bevándorlás elősegítése) kapcsán, és elutasította az Amnesty International Magyarország alkotmányjogi panaszát. Ezzel pedig cserben hagyta azokat, akiket a kormány azért fenyeget börtönnel, mert kiszolgáltatott embereknek segítenek.

„Rettenetesen szomorúak vagyunk, hogy az alkotmánybíróság egy szerintünk ennyire egyértelműen abszurd és alaptörvény-ellenes ügyben így döntött. A "Stop, Soros!" homályos, jogi szempontból teljesen értelmezhetetlen. A törvénynek nincs más célja, mint börtönnel fenyegetni azokat, akik kiszolgáltatott embereknek segítenek és nem értenek egyet a kormány jogsértő menekültpolitikájával” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„A már szinte kizárólag kormánypárti bírókból álló testület döntése illeszkedik abba a gyakorlatba, hogy politikailag kényes ügyekben vagy nem dönt – ahogyan felfüggesztette a külföldi támogatásokról szóló törvény elbírálását –, vagy nem mer szembeszegülni a kormány akaratával. Az alkotmánybíróságnak kellene lennie az alkotmányosság legfőbb őrének és az alaptörvény legfőbb védelmezőjének, sajnos ennek a feladatának már egyre kevésbé felel meg.”

Az Amnesty Magyarország 2018. október 12-én nyújtott be alkotmányjogi panaszt. Érvelése szerint a súlyosan jogkorlátozó törvénymódosítás annyira homályos definíciót ad a bűncselekményre, hogy annak gyakorlatilag bárki bármikor az alanya lehet, ami a kiszámíthatatlan helyzetet teremt és lehetőséget ad az önkényes alkalmazására. A törvény sérti továbbá a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot, mert a legsúlyosabb, büntetőjogi szankciók alkalmazását helyezi kilátásba, ezzel pedig szükségtelenül és aránytalanul beavatkozik abba, hogy ki és hogyan vehet részt a migrációról szóló demokratikus közéleti vitákban.