Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2021. március 8. Az év 67. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738254. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

így halad sikeresen az önkényúr Magyarországon

így halad sikeresen az önkényúr Magyarországon így halad sikeresen az önkényúr Magyarországon

Ahány ház, annyi szokás. Magyarországon büntethető, ha valaki segítséget nyújt a migránsoknak. Ausztriában viszont államosítják a menekültek támogatását. Mint a Der Standard című bécsi lap írja, Herbert Kickl belügyminiszter jóváhagyta azt a tervezetet, amely az osztrák állam kizárólagos tulajdonában álló kft. formájában olyan szövetségi ügynökséget hoz létre, amely alapellátást nyújt, jogi tanácsokat ad, emberi jogi kérdésekben felvilágosítással szolgál, valamint tolmács- és fordítói tevékenységet végez menedékkérők számára.

Az ügynökség a nyáron kezdheti meg a működését, és fokozatosan vonja magához a különféle feladatokat. A menedékkérőknek eddig két egyesület – nem kormányzati szervezet – nyújtott jogsegélyt Ausztriában, és ezek az NGO-k aggályosnak tartják, hogy éppen a hatalom fogja felvilágosítani a menedékkérőket arról, hogy milyen jogaik vannak – adott esetben a hatalommal szemben.

Sebastian Kurz kancellár azonban hatékonyabbnak és egyben költségkímélőbbnek tartja az új, államosított struktúrát. A Der Standard cikke kitér az Eurostat legfrissebb adataira, amelyek szerint az unióban tavaly 580 845 menedékkérelmet adtak be a 2017. évi 654 610-zel szemben, ami 11 százalékos csökkenés. Ausztriában még meredekebb az esés: 22 455-ről 11 390-re feleződött a beadott menedékkérelmek száma, ami 49 százalékkal alacsonyabb 2018-ban, mint 2017-ben.

Az EU-országok között Magyarországon mérték a legnagyobb arányú visszaesést: a 3115-ről 635-re mérséklődés 80 százalékos csökkenés, az ötödére zuhant a menedékkérők száma.

Tegnap ismeretessé vált, hogy Orbán Viktor bocsánatkérő levelet írt az Európai Néppárt azon tagpártjai vezetőinek, amely pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. E pártok politikusait a magyar kormányfő „a baloldal hasznos idiótáinak” nevezte, és a bocsánatkérés csak ennek az erős kifejezésnek a használatára vonatkozott. A Der Spiegel most azt írja, hogy Orbán csak félszívvel kért bocsánatot, levelével a három követelmény közül csupán az egyiknek tett eleget, annak is csak részlegesen. A „hasznos idióták” mondat miatti bocsánatkérésnél sokkal fontosabb lenne az Európai Néppártnak, ha Orbán felhagyna politikájának vitatott részeivel – írja a hamburgi magazin, és felhívja a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök főképpen olyasmik miatt kap bírálatokat, mint például a menekült- és migrációs kérdés szolidáris megoldásával szembeni ellenállása, valamint tekintélyelvű belpolitikája, ami egyebek közt a magyar média messzemenő uniformizálásához vezetett.

A dpa német hírügynökség azt igyekezett feltérképezni, elkerülheti-e Orbán a Fidesz kizárását ezzel a bocsánatkéréssel. Mint a német média számos orgánuma által átvett tudósításban olvasható, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke – szóvivője útján – megüzente: kitart amellett, hogy a magyar vezetőnek immár semmi keresnivalója nincs a pártcsaládban. Manfred Weber, aki a Néppárt részéről Juncker utódjelöltje, első jelzésnek minősítette a bocsánatkérést, de további lépéseket követelt. Hasonlóan nyilatkozott Markus Söder, a bajor CSU vezetője, aki szerint a bocsánatkérés fontos jelzés volt, de az értékekről nem lehet alkudozni, és Orbánnak el kell döntenie, merre tart, mert annak nincs értelme, hogy hetente újranyissák a vitát. A dpa szerint a kulcskérdés a bizalom, és ez a bizalom széttört, a Soros–Juncker-plakát pedig csak a jéghegy csúcsa.

A hírügynökség név nélkül idéz egy tapasztalt európai diplomatát, aki Budapesten azt mondta: több évtizedes pályafutása alatt soha nem történt az, hogy egy EU-ország olyan közös döntéseket akadályozzon meg, amelyek körül egyébként semmiféle vita nincs. Az Arab Ligával közös közleményben nem lehetett utalni az ENSZ migrációs megállapodására, mert Magyarország nem fogadja el a paktumot. A diplomata szerint ugyanebbe a kategóriába esik az Oroszország által fenyegetett Ukrajna ügyében a NATO-n belüli magyar blokkoló magatartás is. A Néppárttal kapcsolatos vitáról a dpa diplomáciai forrása azt mondta: sok hidat építettek a magyarok számára, de azok egyiken sem keltek át.

A német hírügynökség kitér arra, hogy az Orbán-levél címzettjei közül többen úgy nyilatkoztak, hogy nem tartják elégnek a bocsánatkérést. Frank Engel, a luxemburgi tagpárt vezetője például azt mondta, Orbán nem a politikájáért kért bocsánatot, ezért a levele nem ér semmit.

Végül arról, hogy a Süddeutsche Zeitung szerint valószínűleg tudatosan kiszámított politikai provokáció Döbrentei Kornél március 15-ikei elismerése. „Orbán kitüntet egy antiszemita írót” című cikkében a müncheni lap megállapítja: a kitüntetettek közt évről évre egyre kevesebb a republikánus, és egyre több a nacionalista. Ezzel a babérkoszorúval Orbán világossá teszi saját hívei előtt, hogy továbbra is átlépi a határokat, „ma egy lépést előre, holnap egy felet hátra, így halad sikeresen az önkényúr Magyarországon”.