Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. november 19. Az év 323. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737779. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mától új fotókkal frissül a Google-térkép

Mától új fotókkal frissül a Google-térkép
Toronyi Attila

Láthatóan nehéz hátizsákkal róják április elejétől – a többi között – Budapest, Szeged, Pécs, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár és Győr utcáit a Google munkatársai. Naprakész felvételeket készítve végzik a sokak által kedvelt keresőmotor utcakép-szolgáltatásának frissítését.

A világhálón 2006 óta érhető el – egyre több funkcióval, okostelefonos alkalmazással, játékokkal, traffipax-előrejelzéssel – a Google-térkép. Segítségével útvonaltervet készíthetünk, megtalálhatjuk a helyi éttermeket, üzleteket, tájékozódhatunk nyitva tartásukról. Nemcsak az autósoknak nélkülözhetetlen; aki az apostolok lován vág neki a világnak, annak sem árt tájékozódnia a virtuális atlasszal, hogy A-ból B pontra mennyi idő alatt juthat el. (Budapestről Madridba például körülbelül 21 napig tart a gyalogtúra.)

A Google-térkép utcakép-szolgáltatása a települések szerkezetét reprezentálja – madártávlatból is. Ma már 88 ország falvaiban, városaiban igazodhatunk el így, egyre pontosabban. Az alapos frissítésre azért van most szükség, mert időközben egyre több foghíjat építettek be, tatarozták a házakat, vagy átkeresztelték az utcákat/tereket.

A furcsa, hátizsák formájú berendezésre (a szakzsargonban: trekkerre) fényképezőgép-rendszert erősítettek, amely 2,5 másodpercenként rögzíti a képeket. Az akkumulátorokkal súlyosbított trekker 18 kilót nyom, tehát nem könnyű vele a gyaloglás. A tetejére szerelt 15 lencse különböző irányba néz, s a felvételeknek köszönhetően 360 fokos panorámalátvány készül.

Jó tudni, hogy most már internetes hozzáférés híján, offline-módban is használható a térkép, ám ha működik a térerő, üzenetet is küldhetünk a web-helyen át, vagyis bejelölhetjük társunk számára tartózkodási helyünket. („Itt vagyok”.)

Boros Botond, a Google magyarországi marketingvezetője a ma újságírók előtt azt is hangsúlyozta, hogy „ami a magánembereknek információ, az a vállalkozásoknak lehetőség. A vállalkozások keresésekor a fogyasztók több mint harmada használ térképeket és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat. A keresések során megjelenő adatlappal rendelkező vállalkozásoknak 94 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy megbízhatónak tekintsék őket.”

Az utcakép-funkció készítése közben a Google kiemelten kezeli az adatvédelmet. A képek közzététele előtt kitakarják az arcokat és rendszámokat; a részletek további kikockázása a későbbiekben is lehetséges. (Ilyenkor a hibabejelentés gombra kell kattintani. Ez a weboldalon a képablak jobb alsó sarkában látható, az alkalmazásban pedig a megjelölési gombról vagy a menügombról érhető el.)

További információ ITT található a frissítésről.