Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2021. március 8. Az év 67. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738254. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Eötvös-emléknap bélyeggel

Eötvös-emléknap bélyeggel
LigetPress

A Magyar Posta – jeles magyarok bélyegsorozatának részeként – ma, az akadémiai Eötvös-emléknapon, alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Eötvös Loránd fizikus, geofizikus és a felsőoktatás megújítójának munkásságát. A bélyeg 150 ezer példányban, Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

Báró vásárosnaményi Eötvös Loránd Ágoston (1848–1919) magyar fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár, hegymászó, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (1889–1905), Magyarország kultuszminisztere (1894–95), a Matematikai és Fizikai Társulat alapító elnöke.

Az Eötvös Loránd életművének két kiemelkedő eredményével kapcsolatos három dokumentumot az UNESCO felvette a Világemlékezet-listára és Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójára 2019-ben Magyarország a világszervezettel a közösen emlékezik.

A bélyegképen Eötvös Loránd portréja mellett az Eötvös-inga és az Eötvös-hatás kimutatására szolgáló eszköz, a képháttérben az Eötvös-csúcs látható. A borítékon a titeli mérés egyik pillanatképe jelenik meg, amit az 1901-i akadémiai beszéd során elhangzott köszöntőjének egy részlete egészít ki. A bélyegzőben a jeles tudós aláírása szerepel.