Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2021. március 5. Az év 64. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738251. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Erejét fitogtatja a lengyel hatalom (is)

Erejét fitogtatja a lengyel hatalom (is)

A lengyel hatóságok ma néhány órára őrizetbe vettek egy aktivistát, Elżbieta Podlesnát (a képen), amiért a gyanú szerint „megsértette mások vallási meggyőződését”. „Fel vagyunk háborodva, hogy az emberi jogi aktivistát, Elżbieta Podlesnát nevetséges vádak miatt letartóztatták és több órán keresztül őrizetben tartották. Elżbieta nem régen tért haza egy Belgiumból és Hollandiából, ahova az Amnesty International vendégeként utazott” – mondta Barbora Cernusakova, az Amnesty International európai kutatója. (Nyitó képünk forrása: tysol.pl)

A gyanú szerint az aktivista „megsértette mások vallási meggyőződését”, miután a rendőrök olyan poszterek másolatait találták az otthonában, amelyen a Szűz Mária látható a feje és a vállai felett az LMBTI zászló színeiben játszó glóriákkal. A poszterek Płock (Palacka) városában jelentek meg április végén.

„Semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy Elżbieta bűncselekményt követett volna el, vagyis békés aktivizmusa miatt vették őrizetbe. Az Amnesty felszólítja a lengyel hatóságokat, hogy azonnal vessenek véget a lengyel aktivisták és kormányellenes tüntetők megfélemlítésének, és hagyjanak fel az önkényes letartóztatásokkal. A békés aktivisták véleménynyilvánításának korlátozása jogellenes.”

Elżbieta Podlesna nemrégiben tért haza Belgiumból és Hollandiából, ahol az Amnesty vendégeként a lengyel jogállamiság helyzetéről tartott előadásokat. Az Amnesty információ szerint ma reggel 6 órakor egy házkutatás során a rendőrség lefoglalta Elżbieta laptopját, mobilját és memóriakártyáit. Elżbietát a rendőrök már egy ideje figyelik, és információi szerint kérték, hogy hozzáférhessenek a lakásának helyt adó épület belső biztonsági kameráinak felvételeihez is.