Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2021. március 2. Az év 61. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 738248. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Amnesty-elismerés Greta Thunberg klímaaktivistának és az iskolások Fridays For Future mozgalmának

Amnesty-elismerés Greta Thunberg klímaaktivistának és az iskolások Fridays For Future mozgalmának

Greta Thunberg klímaaktivista és az iskolásokból álló Fridays For Future mozgalom kapta az Amnesty International Lelkiismeret Nagykövete díját 2019-ben – jelentette be a szervezet. (Nyitó képünk forrása: https://climenews.com)

„A Lelkiismeret Nagykövete-díj az Amnesty legfontosabb elismerése, olyan emberek kapják, akik kivételes vezetői képességről és bátorságról tesznek tanúbizonyságot az emberi jogok területén. Nem tudok az idei évben alkalmasabb jelöltet Greta Thunbergnél és a Fridays For Future mozgalomnál” – mondta Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára.

„Mindannyiunkat lelkesít és alázatra nevel, ahogyan ezek a fiatal aktivisták világszerte bátran szembe mernek nézni az előttünk álló klímakatasztrófával. Minden fiatal, aki részt vesz a mozgalomban jó példa rá, mit jelent a lelkiismeretünknek megfelelően cselekedni. Arra emlékeztetnek minket, sokkal erősebbek vagyunk, mint elsőre gondolnánk, és mindannyiunknak fontos szerepe van az emberi jogok megvédésében a klímakatasztrófa során.”

A Lelkiismeret Nagykövete-díjat 2002-ben alapította a szervezet, hogy olyan embereket tüntessen ki, akik bátran küzdenek az emberi jogokért, szembeszállnak az igazságtalanságokkal és tehetségüket arra használják, hogy másoknak példát mutassanak. Az eddigi díjazottak között van Nelson Mandela, Malala Juszufzai, Harry Belafonte, Ai Weiewi, a Youth Groups of West and Central Africa, Angélique Kidjo, a kanadai őslakosok mozgalma, Alicia Keys és Colin Kaepernick.

Az éghajlat védelméért tüntető fiatalok Budapesten (kép: 24.hu)

A Fridays For Future mozgalmat Greta Thunberg alapította, az a svéd fiatal, aki 2018 augusztusában elhatározta, hogy minden pénteken iskola helyett a svéd parlament előtt demonstrál, amíg a törvényhozók nem veszik komolyan a klímakatasztrófát.

Erőfeszítései hamar ismertek lettek az egész világon. A legutóbbi május 24-i pénteki tüntetéseken több mint 1 millió fiatal vett részt világszerte. Több mint 100 országban, köztük Ausztráliában, Brazíliában, Indiában, Nigériában, Pakisztánban, Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Németországban, Japánban, a Fülöp-szigeteken és Ugandában is tiltakoztak.

„Nagy megtiszteltetés, hogy a Fridays For Future nevében átvehetem a díjat. Ez nem az én díjam, hanem mindenkié. Iszonyú jó látni, hogy mennyien figyelnek ránk, és tudni, hogy a harcunknak van valami eredménye” – mondta Greta Thunberg.

„Ha a lelkiismeretnek megfelelően cselekszel, az azt jelenti, hogy a szerinted helyes dolgokért állsz ki. Mindenki, aki tagja a mozgalomnak ezt teszi, mert kötelességünk megpróbálni jobbá tenni a világot. A szörnyű igazságtalanság, ami ellen mindenkinek harcolnia kell, hogy a Globális Dél lakóit sokkal súlyosabban fogja érinteni a klímakatasztrófa, miközben ők a legkevésbé felelősök érte.”

Miközben a klímakatasztrófának legtöbbször a természetre gyakorolt borzalmas hatásairól beszélünk, már most is és a jövőben még inkább hasonlóan rettenetes következményei lesznek az emberekre nézve, ezért párhuzamosan egy sürgős emberi jogi válságról is beszélnünk kell. A klímaváltozás összesűríti és felnagyítja az egyenlőtlenségeket. A következményei pedig csak egyre rosszabbak lesznek a jelenlegi és a következő generációk számára.

Az Amnesty szerint a történelem legnagyobb tömeges, generációkon átívelő jogsértése lehet, ha a kormányok nem tesznek a klímakatasztrófa ellen.

„Az emberi jogi és a klímaválság együtt jár. Nem oldhatjuk meg egyiket sem a másik kezelése nélkül. A klímaváltozás miatt az emberek nem tudnak majd élelmet termelni, veszélybe kerülnek az otthonaik és az egészségük. A kormányok feladata, hogy megvédjenek minket, akkor miért nem tesznek semmit ebben a mindenkit fenyegető helyzetben?” – kérdezi Greta Thunberg.

Az Amnesty felszólítja az országokat, hogy végre érdemben lépjenek fel a klímakatasztrófa ellen, és tegyék ezt úgy, hogy közben az emberi jogok sem sérülnek. Az egyik módszer, hogy ha azokat, akiket a legjobban érintenek majd a következmények, főleg a gyerekeket és a fiatalokat, bevonják a küzdelembe. Megfelelő információkra van szükségük és oktatásra, hogy érdemben be tudjanak kapcsolódni a munkába és az őket közvetlenül érintő dolgok kapcsán a döntések meghozatalába is.

„Néha nagyon elszomorít, hogy az emberek egy része nem hallgat rám. Néhányan ellenségesek velünk, mások azt hiszik, politikusok vagyunk, mások meg csak simán semmibe vesznek minket, és azt mondják, talán nem is fogjuk befejezni, amit elkezdtünk. De szeretném megerősíteni: nagyon elkötelezettek vagyunk abban, hogy befejezzük, mert a jövőnkről van szó” – mondta Kananura Irene, a Fridays For Future ugandai aktivája.

A mozgalomba tömörült fiatalok a felnőtteket is várják maguk közé. Szeptember 20-án, az ENSZ New York-i klímacsúcsát megelőző egyhetes klímaakció világméretű sztrájkkal zárul majd. Az Amnesty támogatja a kezdeményezést, és arra kérünk mindenkit, csatlakozzék a sztrájkhoz és fejezze ki szolidaritását.

„A fiataloknak gyakran mondják, hogy ők a jövő vezetői. Nagyon örülök, hogy Greta Thunberg és a Fridays For Future nem foglalkozott ezzel, és nem várták meg a holnapot, amikor már lehet, hogy késő. Bebizonyították, hogy már most is vezetők, ideje, hogy a felnőttek kövessék a példájukat” – mondta Kumi Naidoo.