Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. augusztus 25. Az év 237. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737693. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kollégánk könyve: „Magyar emlékek a nagyvilágban”

Kollégánk könyve: „Magyar emlékek a nagyvilágban”
(Munkatársunktól)

Az ünnepi könyvhétre a Kossuth Kiadó gondozásában „Magyar emlékek a nagyvilágban” címen jelent meg Farkas József György kötete, amelyet a szerző és a szerkesztő az Infovilágban megjelent, azonos elnevezésű cikksorozatból válogatott össze.

A mintegy másfélszáz írás és a hozzájuk kapcsolódó fotók, ha teljes képet nem is, de mindenesetre meggyőző áttekintést adnak arról a gazdagságról, amellyel a szerző – külpolitikai újságíró, portálunk főmunkatársa – több évtizedes munkája közben találkozott. Emlékművek, emléktáblák, utca- és intézménynevek őrzik jeles magyarok nevét a világ öt kontinensén – sőt a világűrben is. Felfedezésüket, megörökítésüket segítették történelmünk barátai, akik fényképek beküldésével vagy csupán ötletadással járultak hozzá a sorozat bővítéséhez. Ez az önzetlen segítség már 2000-ben megnyilvánult, amikor a témakör a magyar államiság millenniuma kapcsán a Népszabadság hétvégi mellékleteiben helyet kapott, s később folytatódott, midőn a lap internetes kiadásában, a NOL-on, majd az Infovilágban az egyre újabb írások megjelentek.Farkas József György például Merseburgban dolgozó magyar munkások segítségével talált rá az egykori kalandozó magyarok első súlyos vereségét, a 933-ban elbukott csatát megörökítő kőtömbre (bal oldali kép). Az iráni Jazdban felállított, Lehel kürtje stilizált ábrázolását őrző emlékműről (a testvérváros, Jászberény ajándéka) Vágó István tévés személyiség készített fotókat és bocsátotta a szerző rendelkezésére. Erdős André veterán diplomatát dicséri a szentistváni koronát ideküldő Szilveszter pápa franciaországi sírjának és kápolnájának megörökítése… És sorolhatnánk az anyaggyűjtésbe a jó ügyhöz méltó lelkesedéssel bekapcsolódott külügyesek, külkereskedők, újságírók, hivatalból vagy hobbiból utazók neveit – de ezt megteszi a könyv is az „Akik segítettek…” zárófejezetében.

Az iráni Jazdban felállított, Lehel kürtje stilizált ábrázolását őrző emlékmű.

A Nolblogon „volk” néven jegyzett, az Infovilág oldalain továbbélő sorozatból közel kétszáz poszt állt készen az újbóli megjelenésre. Amennyire lehetséges, a portál felelős szerkesztőjével igyekeztek történelmi időrendbe állítani cikkeket, s az időközben beérkező újabb fotók és információk sem hiányoztak, főleg, mert az olvasók is segítettek a felkutatásukban. Így még több hiteles információval gazdagodott a sorozat. Valamennyi kiegészítés és főleg fotó ellentételezés nélkül, küldőinek a téma – a magyar történelem – iránti rokonszenvét tanúsítva jutott a szerzőhöz, a szerkesztőhöz, majd a most elkészült kötet lapjaira is.

A könyvhöz a bevezetőt is Erdős André írta. A nyugalmazott nagykövet, az ENSZ Biztonsági Tanácsának volt elnöke megállapította: „A gyűjtemény nyilvánvalóan nem teljes, itt-ott a nagyvilágban még bizonyára számos olyan helyszín, emléktárgy van, amely történelmünk egyes időszakaival kapcsolatos, csak még nem fedeztük fel… Farkas József György egy eddig be nem járt ösvényen haladt, építve mások segítőkészségére. Remélem, hogy ebbéli munkássága hozzá fog járulni ahhoz, hogy nyitott szemmel, saját és mások történelme örömteli és sötétebb szakaszait megfelelően értékelve, tiszta fejjel éljük tovább életünket.”

Farkas József György június 16-án, vasárnap 14–15 óra között a pesti Duna-korzón, a Kossuth Kiadó sátránál dedikálja a könyvét.